Jadłonomia. Kuchnia roślinna – 100 przepisów nie tylko dla wegan
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Dwie Siostry
- Data wydania:
- 2017-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-01-01
- Liczba stron:
- 288
- Czas czytania
- 4 godz. 48 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788363696351
- Tagi:
- weganizm wegetarianizm przepisy roślinne
Pierwsza książka kucharska twórczyni „Jadłonomii” – najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej.
Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia?
Do czego wykorzystać natkę marchewki?
Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół?
Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek – znanej z programu „Dzień dobry TVN” autorki „Jadłonomii”, najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013.
W książce znajdziecie ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.
Wydanie II.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 918
- 851
- 487
- 105
- 58
- 41
- 31
- 24
- 19
- 11
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Jadłonomia. Kuchnia roślinna – 100 przepisów nie tylko dla wegan
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
O Magdzie Dymek dowiedziałam się z programów kulinarnych, które prowadziła na kuchni.tv. Z racji, że lubię gotować, namiętnie kiedyś śledziłam sporo treści związanych z gastronomią. Mimo, że nie jestem weganką, wegetarianką, nie stosuję żadnej specjalnej diety, mięso jem okazyjnie, bo generalnie za nim nie przepadam, to sam pomysł na gotowanie wyłącznie z użyciem roślin wydawał mi się nierealny. Uwielbiam z tej książki pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej.
Polecam ją każdemu, również mięsożercom, żeby zobaczyć, że z roślin też można wyczarować naprawdę fajne dania. Ba, to też ciekawa alternatywa. Wyobraź sobie, że nie masz w domu akurat jajek, a do sklepu nie chce ci się iść, co robisz? Kurczę, fajnie znać takie triki, mieć po prostu wiedzę, żeby w różnych kulinarnych sytuacjach sobie poradzić, albo przygotować coś innego, co zachwyci wszystkich gości. Pasztet, o którym wspomniałam, króluje u mnie na stole podczas każdych świąt. I za każdym razem, kiedy kosztuje go ktoś, kto wcześniej nie wiedział, że to mój świąteczny specjał, pyta z jakiego mięska go przygotowałam! Czy to może królik? Czy jednak kurczak? I jak miło zobaczyć zaskoczenie na twarzy odbiorcy, kiedy mówię, że nie, to wszystko wyczarowałam z roślin! Wtedy jestem pytana o przepis i za każdym razem gorąco polecam właśnie tę książkę.
O Magdzie Dymek dowiedziałam się z programów kulinarnych, które prowadziła na kuchni.tv. Z racji, że lubię gotować, namiętnie kiedyś śledziłam sporo treści związanych z gastronomią. Mimo, że nie jestem weganką, wegetarianką, nie stosuję żadnej specjalnej diety, mięso jem okazyjnie, bo generalnie za nim nie przepadam, to sam pomysł na gotowanie wyłącznie z użyciem roślin...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakiś czas temu zachwycałam się "Jadłonomią po polsku", gdzie autorka umieściła wegańskie wersje popularnych dań kuchni polskiej, a ta pozycja mnie rozczarowała. Ze stu przepisów znalazłam może z kilkanaście, które mnie zainteresowały. Większość zamieszczonych w niej potraw nie da się zrobić z tego co ma się aktualnie w lodówce (przynajmniej jeśli chodzi o moją),a przy niektórych składnikach nawet sama autorka pisze, że coś jest trudne do kupienia, choć książka została wydana w 2014 roku i mogło się to zmienić. Pomimo wad to książka jest jednak warta polecenia, bo jest w niej przynajmniej kilka fantastycznych przepisów, ale "Jadłonomia po polsku" bez porównania lepsza.
Jakiś czas temu zachwycałam się "Jadłonomią po polsku", gdzie autorka umieściła wegańskie wersje popularnych dań kuchni polskiej, a ta pozycja mnie rozczarowała. Ze stu przepisów znalazłam może z kilkanaście, które mnie zainteresowały. Większość zamieszczonych w niej potraw nie da się zrobić z tego co ma się aktualnie w lodówce (przynajmniej jeśli chodzi o moją),a przy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam wszystko oprócz ciast i naleśników - nie wychodzą mi :(
Uwielbiam wszystko oprócz ciast i naleśników - nie wychodzą mi :(
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy, nareszcie dorwany i po trosze wypróbowywany tom Jadłonomii Marty Dymek pozycjonowałabym gdzieś pośrodku jej trzech książek, tak na 8,5.
"Jadłonomię po polsku" uwielbiam (9),ta obecnie oceniana kultowa "Jadłonomia" jest wielce użyteczna (8-9). A "Nowa Jadłonomia" fajna (8),ale trochę dla szpanu .
Pierwszy, nareszcie dorwany i po trosze wypróbowywany tom Jadłonomii Marty Dymek pozycjonowałabym gdzieś pośrodku jej trzech książek, tak na 8,5.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Jadłonomię po polsku" uwielbiam (9),ta obecnie oceniana kultowa "Jadłonomia" jest wielce użyteczna (8-9). A "Nowa Jadłonomia" fajna (8),ale trochę dla szpanu .
kulinarne arcydzielo , zdjecia, przepisy ,najwyższych lotów!!!
kulinarne arcydzielo , zdjecia, przepisy ,najwyższych lotów!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacja, książka ta to obowiązkowa pozycja dla miłośników kuchni roślinnej. Przepisy banalnie postęp, a język, którym posługuje się Marta do swoich czytelników pozwala czuć bliskość z autorką.
Rewelacja, książka ta to obowiązkowa pozycja dla miłośników kuchni roślinnej. Przepisy banalnie postęp, a język, którym posługuje się Marta do swoich czytelników pozwala czuć bliskość z autorką.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMnóstwo fantastycznych przepisów 🌿 Moc inspiracji.
Ponieważ nie przepadam za daniami mięsnymi, dzięki tej książce udało mi się odkryć nowe, pyszne smaki.
Mnóstwo fantastycznych przepisów 🌿 Moc inspiracji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPonieważ nie przepadam za daniami mięsnymi, dzięki tej książce udało mi się odkryć nowe, pyszne smaki.
Naprawdę świetna książka, o której słyszał chyba każdy rozpoczynający swoją przygodę z weganizmem, lub szukający przepisów roślinnych. Korzystam zarówno z niej, jak i bloga autorki i mogę ją z czystym sumieniem polecić każdemu. Przepisy bardzo przypadły do gustu nawet tej mięsnej części rodziny i część z nich na stale zagościła w domowym jadłospisie ;)
Naprawdę świetna książka, o której słyszał chyba każdy rozpoczynający swoją przygodę z weganizmem, lub szukający przepisów roślinnych. Korzystam zarówno z niej, jak i bloga autorki i mogę ją z czystym sumieniem polecić każdemu. Przepisy bardzo przypadły do gustu nawet tej mięsnej części rodziny i część z nich na stale zagościła w domowym jadłospisie ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wyobrażam sobie nie mieć tej książki na swojej półce. Po tę Jadłonomię sięgam chyba najczęściej, choć smakowo najbardziej w moje gusta wpasowują się przepisy z "Nowej Jadłonomii".
Przepięknie wydana, z dużą dbałością o szczególy. Jedyne do czego mogłabym się przyczepić, to brak spisu alfabetycznego na końcu książki. Podział na kategorie (bulwy, warzywa strączkowe itd.) niby okej, ale za każdym razem, gdy muszę wyszukiwać w ten sposób jakiejś potrawy, to mimowolnie wzdycham z irytacji.
To już klasyka sama w sobie, którą polecam każdemu. Marta nie stosuje jakichś wybitnie trudnych technik kulinarnych, jej przepisy są łatwe, więc nawet amator się odnajdzie. Przepisy na każdą kieszeń, szybkie i smaczne. Nie wyobrażam sobie już moich jadłospisów bez przepisów Marty - czy tych z bloga (❤),czy tych książkowych.
Nie wyobrażam sobie nie mieć tej książki na swojej półce. Po tę Jadłonomię sięgam chyba najczęściej, choć smakowo najbardziej w moje gusta wpasowują się przepisy z "Nowej Jadłonomii".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzepięknie wydana, z dużą dbałością o szczególy. Jedyne do czego mogłabym się przyczepić, to brak spisu alfabetycznego na końcu książki. Podział na kategorie (bulwy, warzywa strączkowe itd.)...
Pięknie wydana ksiazka kucharska z przepisami dla niemiesozercow
Pięknie wydana ksiazka kucharska z przepisami dla niemiesozercow
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to