cytaty z książki "Pismo. Magazyn opinii, nr 8 (44) / sierpień 2021"
katalog cytatów
[+ dodaj cytat]
Najważniejszą kwestią są tu zmiany klimatyczne – brakuje wody, a pogoda, na której kiedyś można było w dużym stopniu polegać, teraz jest nie do przewidzenia. Na liście roślin, których smaku prawdopodobnie nie poznają nasze wnuki czy prawnuki, gdyż według powtarzających się informacji zaczną one znikać około 2050 roku, są więc truskawki, kakao, orzechy ziemne, syrop klonowy (drzewa produkują sok tylko wtedy, gdy temperatura w ciągu dnia wzrasta powyżej zera, a nocą spada poniżej), awokado i banany.
Jak pisze Lenore Newman, aby zrozumieć to, co dzieje się obecnie na świecie, trzeba wyobrazić sobie kolację, w trakcie której z półmisków najpierw zaczynają znikać poszczególne ingrediencje, a potem całe dania. Na początku zmiany są drobne. Przepadają rzeczy, bez których można się obejść. Da się znaleźć zamienniki albo pogodzić się z faktem, że w risotto zabraknie szałwii, a w pucharkach lodowych – truskawek. Ostatecznie człowiek szybko się przyzwyczaja, to, co kiedyś wydawało się nie do przyjęcia, nagle staje się normalne.
Wanilia jest warta więcej niż srebro i pozostaje drugą najdroższą po szafranie przyprawą na świecie. Jest tak cenna, że bardziej opłaca się ją ukraść niż uprawiać, bo w uprawie jest szalenie delikatna i trudna. Potrzebuje trzech do czterech lat, aby dojrzeć. Jej kwiaty otwierają się na jeden zaledwie dzień w roku – dla celów handlowych konieczne jest więc ręczne zapylanie. Sześćset tysięcy ręcznie zapylanych kwiatów daje zaledwie sześć kilogramów strąków, z których z kolei otrzymujemy kilogram suchych lasek wanilii.