Kulisy Kulinarnej Akademii

Okładka książki Kulisy Kulinarnej Akademii Marek Brzeziński
Okładka książki Kulisy Kulinarnej Akademii
Marek Brzeziński Wydawnictwo: Helion Seria: Editio kulinaria, przepisy kulinarne
352 str. 5 godz. 52 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Seria:
Editio
Wydawnictwo:
Helion
Data wydania:
2012-11-07
Data 1. wyd. pol.:
2012-11-07
Liczba stron:
352
Czas czytania
5 godz. 52 min.
Język:
polski
ISBN:
9788324637942
Tagi:
Kulinarna akademia kuchnia francuska kulinaria
Średnia ocen

6,3 6,3 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oficjalne recenzje i

Prywatna rewolucja



2794 232 11

Oceny

Średnia ocen
6,3 / 10
55 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
447
119

Na półkach: ,

Marek Brzeziński to kultowy już redaktor Trójki. Entuzjaści tej dawnej stacji pamiętają go z nieszablonowych relacji z wyścigu Tour de France i cyklu audycji ze szkoły kulinarnej Le Cordone Bleu. Inspiracją do napisania tej książki, była niewątpliwie jego przygoda kulinarna z najbardziej szanowaną na świecie akademią kulinarną. Autor podróżuje z rozdziału na rozdział po francuskich regionach. Opisy przyrody, opowieści historyczne przeplata kuchnią regionalną a od czasu do czasu podaje przepis na danie francuskie, który zapamiętał z czasów akademii. Serdecznie polecam...

Marek Brzeziński to kultowy już redaktor Trójki. Entuzjaści tej dawnej stacji pamiętają go z nieszablonowych relacji z wyścigu Tour de France i cyklu audycji ze szkoły kulinarnej Le Cordone Bleu. Inspiracją do napisania tej książki, była niewątpliwie jego przygoda kulinarna z najbardziej szanowaną na świecie akademią kulinarną. Autor podróżuje z rozdziału na rozdział po...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
479
152

Na półkach: ,

Napisana niezwykle lekkim, dowcipnym językiem wiecznego gawędziarza podróż przez stoły Francji, garnki i garnuszki Le Cordon Bleu, portret przyszłych kucharzy i kucharza z przypadku, którego do najlepszej akademii kulinarnej na świecie zagnały koleje losu. Bardzo przyjemna, ot na podwieczorek.

Napisana niezwykle lekkim, dowcipnym językiem wiecznego gawędziarza podróż przez stoły Francji, garnki i garnuszki Le Cordon Bleu, portret przyszłych kucharzy i kucharza z przypadku, którego do najlepszej akademii kulinarnej na świecie zagnały koleje losu. Bardzo przyjemna, ot na podwieczorek.

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
829
117

Na półkach: , , , , , , ,

Bardzo przyjemna, nie spodziewałam się.

Bardzo przyjemna, nie spodziewałam się.

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
1140
950

Na półkach:

,, 18 grudnia 2009 roku nadano ostatnią audycję w języku polskim na falach Radia France Internationale. Polska redakcja została zlikwidowana, co przypieczętowało koniec osiemdziesięcioletniej obecności języka polskiego na tej antenie. Marek Brzeziński poświęcił tej redakcji dwadzieścia jeden lat życia. Dzień wcześniej wygłosił ostatni wykład dla studentów Uniwersytetu Schillera w Paryżu, gdzie pełnił funkcję profesora... od dwudziestu jeden lat. Dzień po dniu skończyły się sprawy, które przez dwie dekady stanowiły główny nurt życia zawodowego Marka Brzezińskiego nad Sekwaną. Zamknął za sobą drzwi uczelni i przekroczył próg akademii..." Tekst z okładki

Marek Brzeziński - z wykształcenia anglista i psycholog ( Uniwersytet Łódzki),doktor nauk humanistycznych ( Uniwersytet Gdański ) oraz ... Absolwent Akademii Kulinarnej Le Cordon Blue. Przez dwadzieścia jeden lat wykładał psychologię i antropologię kultury na Uniwersytecie Shillera w Paryżu, będąc jednocześnie pracownikiem Radia France Internationale. Autor książki pt. ,,Nicolas Sarkozy. Polityk i gwiazda. " Dziennikarz, pisarz, korespondent Polskiego Radia we Francji. Mąż i ojciec czworga dzieci, pasjonat narciarstwa i rodzinnej Łodzi, którą uważa za najpiękniejsze miasto na świecie. O Francji i jej smakach opowiadał w radiowej Trójce w audycji ,,Kulisy Kulinarnej Akademii". Paryż poznają z nim także czytelnicy tygodnika ,,Angora", który publikuje jego kulinarno-kulturalne reportaże ze światowej stolicy smaku.


Autor wspominał swoje dzieciństwo, gdy całą rodziną zasiadali do stołu, gdzie były pączki lub ciasteczka z monetami w środku. Każdy chciał natrafić na taki produkt. Później pieniądze zamieniono na kartki z zapisaną kwotą, żeby przypadkiem nie ułamać sobie zębów. Na Święto Trzech Króli we Francji był zwyczaj, aby zamiast pieniędzy wkładać różne figurki, które sami robili lub kupowali gotowe. Markowi Brzezińskiemu raz udało się natrafić. Najpierw zjadł ciasto, a figurkę zostawił sobie na koniec. Nagle dowiedział się, że zamknięto jego stację w radiu...

Książka to autobiografia Marka Brzezińskiego, jest bardzo wciągająca, pomiędzy jest kilka przepisów podanych do wypróbowania, co mi się bardzo spodobało. Polecam serdecznie wszystkim miłośnikom kulinarnych twórczości i tym, którzy chcą się bliżej zapoznać z historią autora.

Pozycja jest średniej grubości, ale czyta się bardzo szybko, przyjemnie. Ja spędziłam przy niej kilka miłych godzin. Bardzo się cieszę, że dane mi było ją przeczytać.

Premiera : 21.11.2012 r.

Moja ocena : 8/10

,, 18 grudnia 2009 roku nadano ostatnią audycję w języku polskim na falach Radia France Internationale. Polska redakcja została zlikwidowana, co przypieczętowało koniec osiemdziesięcioletniej obecności języka polskiego na tej antenie. Marek Brzeziński poświęcił tej redakcji dwadzieścia jeden lat życia. Dzień wcześniej wygłosił ostatni wykład dla studentów Uniwersytetu...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
13
1

Na półkach: ,

bardzo przyjemnie się czyta. ciekawa opowieść o kulinarnej Francji

bardzo przyjemnie się czyta. ciekawa opowieść o kulinarnej Francji

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
367
138

Na półkach:

Dla mnie za dużo o Francji, a za mało o francuskiej sztuce kulinarnej.

Dla mnie za dużo o Francji, a za mało o francuskiej sztuce kulinarnej.

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    82
  • Przeczytane
    77
  • Posiadam
    37
  • Teraz czytam
    7
  • Chcę w prezencie
    4
  • Kulinaria
    3
  • Kulinarne
    3
  • 2013
    3
  • Kuchnia
    2
  • 2014
    2

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Kulisy Kulinarnej Akademii


Podobne książki

Przeczytaj także