Smakowite drzewa
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Pascal
- Data wydania:
- 2017-09-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-09-01
- Liczba stron:
- 352
- Czas czytania
- 5 godz. 52 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381030441
Od lat suszę kwiaty lipy na ziołowy napar, zbieram kwiaty bzu na syrop i nalewkę, chętnie kulinarnie wykorzystuję młode pędy sosny. Mimo to po lekturze Smakowitych drzew czuję, że jak dotąd ominęło mnie najlepsze! Mam ochotę z miejsca spakować koszyk oraz nożyce i ruszyć do lasu w poszukiwaniu smakołyków! Czekam na klonowe noski i pąki lipy, by zakisić je i podawać do ulubionych dań, wypatruję listków klonu na domową fermentowaną herbatkę i już nie mogę się doczekać wiosny. Młode listki lipy i brzozy będę dodawać do sałatek codziennie!
Dominika Wójciak, autorka książek kulinarnych (Sezonowe warzywo, Ziarno).
Autorka Jadalnych kwiatów i Pysznych chwastów po raz kolejny zaskakuje potrawami z darów dzikiej natury! Tym razem proponuje niepowtarzalne przepisy na dania z drzew.
Spróbuj marynowanych szyszek, bukowej nutelli czy lipowych lodów. Ugotuj brzozowe risotto, upiecz chleb z żołędzi i zrób keczup z głogu. Zaskocz swoich gości oryginalnymi daniami prosto z lasu.
Otwórz się na nowe doznania i sprawdź, jak smakowite mogą być drzewa.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 83
- 18
- 12
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Świeże podejście do tematu. Mimo, że część przepisów jest nieco trudna to samo kartkowanie jest przyjemne i inspirujące. Inne książki autorki równie wartościowe.
Świeże podejście do tematu. Mimo, że część przepisów jest nieco trudna to samo kartkowanie jest przyjemne i inspirujące. Inne książki autorki równie wartościowe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna pozycja autorki, która potrafi wywrócić nasze pojęcie o gotowaniu do góry nogami. A może powinnam powiedzieć, że to współczesne spojrzenie na kuchnie naszych pradziadów, którzy z konieczności sięgali po dary natury i wkładali je do swoich garnków. Dla mnie może nie tak odkrywcza, jak dla większości społeczeństwa, ale zawsze inspirujące. Ja już od dawna biegam po łąkach i lasach i staram się z nich wynieść tak dużo jak się da, by urozmaicić dania serwowane rodzinie. Drzewa to trochę inna bajka, ja na przykład czasem mam respekt do tych władców lasu i nie zawsze mam czelność sięgać po dary szczególnie w postaci młodych liści. Dlatego trochę mniej entuzjastycznie podeszłam do części przepisów. Nie mniej autorka w pierwszej części książki dość przystępnie opisuje co i jak możemy pozyskać z drzew, nie tylko tych znanych z lasów. I choć niektóre przepisy jeszcze nie zyskały mojej akceptacji to polecam lekturę tej książki wszystkim,którzy chcą spróbować czegoś nowego, a nie koniecznie egzotycznego w swojej kuchni. U mnie już kilka pomysłów trafiło do etapu realizacji. Myślę, ze w następnych latach moja kuchnię wzbogaci kilka kolejnych przepisów z tej książki.
Kolejna pozycja autorki, która potrafi wywrócić nasze pojęcie o gotowaniu do góry nogami. A może powinnam powiedzieć, że to współczesne spojrzenie na kuchnie naszych pradziadów, którzy z konieczności sięgali po dary natury i wkładali je do swoich garnków. Dla mnie może nie tak odkrywcza, jak dla większości społeczeństwa, ale zawsze inspirujące. Ja już od dawna biegam po...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślałam że w kuchni już nic mnie nie zaskoczy. Jak bardzo się myliłam. Małgorzata Kalemba-Drożdż odkryła dla mnie kompletnie nowe horyzonty kulinarne. Nie sądziłam, że TAKIE rzeczy można jeść. Piękna szata graficzna, solidna oprawa i niesamowite pomysły na dania sprawiają, że to prawdziwa perełka wśród książek kucharskich. POLECAM!
Myślałam że w kuchni już nic mnie nie zaskoczy. Jak bardzo się myliłam. Małgorzata Kalemba-Drożdż odkryła dla mnie kompletnie nowe horyzonty kulinarne. Nie sądziłam, że TAKIE rzeczy można jeść. Piękna szata graficzna, solidna oprawa i niesamowite pomysły na dania sprawiają, że to prawdziwa perełka wśród książek kucharskich. POLECAM!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to