rozwińzwiń

Korea nie tylko Kimchi

Okładka książki Korea nie tylko Kimchi Byung - Hi Lim Byung - Hi Lim
Okładka książki Korea nie tylko Kimchi
Byung - Hi Lim Byung - Hi Lim Wydawnictwo: Prószyński i S-ka kulinaria, przepisy kulinarne
156 str. 2 godz. 36 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Prószyński i S-ka
Data wydania:
2021-01-09
Data 1. wyd. pol.:
2021-01-09
Liczba stron:
156
Czas czytania
2 godz. 36 min.
Język:
polski
ISBN:
9788382342437
Tagi:
kuchnia korea
Średnia ocen

7,2 7,2 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,2 / 10
13 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
1253
748

Na półkach: , ,

"Kimchi to nie jest potrawa, posiłek ani przepis. to zajęcie, czynność rozciągnięta w czasie. nie jest to też tylko jeden smak, w kiszonce nakładają się na siebie rożne warstwy - pikantna i kwaśna, słona i esencjonalna i zmieniają w zależności od składników użytych w danej proporcji".
to pierwsze zdania w książce traktującej o najbardziej znanej koreańskiej kiszonce. książka opowiada o tym czym jest kimchi, podaje przepisy na jego zrobienie i potrawy w których występuje. według koreańskiego przysłowia jeśli masz kimchi i ryż to masz gotowy posiłek. pozycja bardzo ładnie wydana.

"Kimchi to nie jest potrawa, posiłek ani przepis. to zajęcie, czynność rozciągnięta w czasie. nie jest to też tylko jeden smak, w kiszonce nakładają się na siebie rożne warstwy - pikantna i kwaśna, słona i esencjonalna i zmieniają w zależności od składników użytych w danej proporcji".
to pierwsze zdania w książce traktującej o najbardziej znanej koreańskiej kiszonce....

więcej Pokaż mimo to

avatar
79
71

Na półkach:

Większości osób Korea kojarzy się z kosmetycznym i technologicznym rajem oraz dbaniem o czystość w mieście. Z racji, że Korea jest miastem, które nigdy nie śpi, a jej mieszkańcy uwielbiają dobre jedzenie szeroko rozwinęła się ich kuchnia- od domowego ogniska po street food. I dzisiaj właśnie przedstawiam Wam książkę, która zabierze Was do podziemi koreańskiej kuchni. Jej autorkami są siostry Byung, które w Sztokholmie prowadzą restaurację Arirang. 🍽️

Co jest wizytówką kuchni koreańskiej? Składniki, kolorystyka oraz przywiązanie do tradycji. Podstawą jest oczywiście kimchi, które stanowi spoiwo tej kuchni i na wstępie autorki wyjaśnią Wam czym ono właściwie jest. W książce znajdziecie wiele przepisów na tradycyjne kimchi z kapusty pekińskiej, ale i to z innych warzyw. W dalszej części znajduje się rozdział na różne potrawy z jego wykorzystaniem. Książka jest bogata w ilustracje, na widok których dosłownie leci ślinka 😉

Co jest wyjątkowego w tej książce? Chyba to, że pokazuje jak dbać o każdy pojedynczy składnik oraz jak krok po kroku osiągnąć kulinarne cele. Według autorek książki jeśli uda się zrobić jedno kimchi każdy następny przepis na kiszonkę również wyjdzie, ponieważ wszystko robi się w podobny sposób. To naprawdę budujące!

A wiecie, że w każdym koreańskim domu są dwie lodówki? Osobna lodówka to ta, w której składniki cały czas żyją (czytaj kimchi). A jak żyć bez kiszonek kiedy już wiadomo jak je zrobić? To co, wyruszysz w kulinarną podróż? 😊

Większości osób Korea kojarzy się z kosmetycznym i technologicznym rajem oraz dbaniem o czystość w mieście. Z racji, że Korea jest miastem, które nigdy nie śpi, a jej mieszkańcy uwielbiają dobre jedzenie szeroko rozwinęła się ich kuchnia- od domowego ogniska po street food. I dzisiaj właśnie przedstawiam Wam książkę, która zabierze Was do podziemi koreańskiej kuchni. Jej...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1140
950

Na półkach:

,,Korea. Nie tylko Kimchi" to coś w stylu książki kulinarnej, z której można czerpać pełnymi garściami.

Na początku tej publikacji możemy dowiedzieć się o autorach oraz czym jest kimchi. Najprościej mówiąc, to kiszonki z różnych warzyw, na które przepisy poznamy na późniejszych stronach. Przy robieniu kimchi najważniejsza jest cierpliwość, nie otwieranie słoika zbyt wcześnie, sprawienie, by wszystko było odpowiednio słone. Z tą pozycją na pewno będzie to łatwiejsze, bo autorzy wyjaśniają wszystko krok po kroku. Nie miałam wcześniej do czynienia z kimchi, więc tym bardziej byłam ciekawa tego wydania.

W jednym z rozdziałów znajdują się przepisy m.in. na kimchi: z kapusty pekińskiej, rzodkiewki, marchwi, ogórków, dyni, łodyg, Kimchi to jednak nie tylko przystawka, więc podano przepisy na potrawy z jego wykorzystaniem: zupę z kimchi, koreańskie pierogi, ryż z kimchi, placki z kimchi, kimchi z tofu. W następnej kolejności poznamy receptury na inne dania koreańskie: marynowaną wołowinę i boczek, koreański tatar, czy naleśniki z porem. Na zakończenie podano też alfabetyczny spis przepisów.

Bardzo podoba mi się staranne wydanie tej książki, sztywna oprawa sprawia, że całość wygląda bardzo efektownie. Pozycja zawiera aż 50 inspirujących przepisów, więc jest z czego wybierać. Przy każdej recepturze podano potrzebne składniki oraz w prosty sposób objaśniono jej wykonanie. To świetna pozycja dla tych, którzy chcą spróbować nowych smaków lub zachwycić się kimchi.

,,Korea. Nie tylko Kimchi" to coś w stylu książki kulinarnej, z której można czerpać pełnymi garściami.

Na początku tej publikacji możemy dowiedzieć się o autorach oraz czym jest kimchi. Najprościej mówiąc, to kiszonki z różnych warzyw, na które przepisy poznamy na późniejszych stronach. Przy robieniu kimchi najważniejsza jest cierpliwość, nie otwieranie słoika zbyt...

więcej Pokaż mimo to

avatar
655
652

Na półkach: , ,

To książka zdecydowanie dla miłośników kimchi, inaczej być nie może.
Sporo wariantów na ten koreański przysmak, ja uwielbiam te na szybko z ogórków.
Zrobiłam właśnie następną porcje kimchi i czekam aż dojrzeje.
Nie wszyscy wiedzą że z kimchi można zrobić prawie wszystko.
To zdrowa kiszonka hołubiona słusznie w Korei.
Zajrzyjcie koniecznie do książki.

To książka zdecydowanie dla miłośników kimchi, inaczej być nie może.
Sporo wariantów na ten koreański przysmak, ja uwielbiam te na szybko z ogórków.
Zrobiłam właśnie następną porcje kimchi i czekam aż dojrzeje.
Nie wszyscy wiedzą że z kimchi można zrobić prawie wszystko.
To zdrowa kiszonka hołubiona słusznie w Korei.
Zajrzyjcie koniecznie do książki.

Pokaż mimo to

avatar
2
2

Na półkach:

Bardzo przyjemna książka kulinarna z ciekawymi opowieściami i prostymi przepisami, pełnymi praktycznych podpowiedzi. Kimchi to podobno najzdrowsze danie świata, warto więc spróbować wprowadzić je i w naszych, polskich kuchniach. Z tą książką będzie to proste i przyjemne. Ja już robię swoje kimchi i inne dania koreańskie też.

Bardzo przyjemna książka kulinarna z ciekawymi opowieściami i prostymi przepisami, pełnymi praktycznych podpowiedzi. Kimchi to podobno najzdrowsze danie świata, warto więc spróbować wprowadzić je i w naszych, polskich kuchniach. Z tą książką będzie to proste i przyjemne. Ja już robię swoje kimchi i inne dania koreańskie też.

Pokaż mimo to

avatar
478
477

Na półkach:

„Przyjemność brzucha, jest podstawą wszelkiego dobra”.
Epikur








Korea, najbardziej moim zdaniem fascynujące państwo w Azji. Zarówno ta Północna, jak i ta Południowa wywodzą się z jednej macierzy, lecz poszły innymi drogami. O ile Korea Południowa dogania tak zwany Zachód, o tyle ta Północna... Cóż państwo Kimich kojarzy się z biedą, inwigilacją, głodem, śmiercią i prześladowaniem. Władca tego pięknego kraju robi wszystko, aby ocieplić wizerunek komunistycznego narodu, jednak nie wychodzi mu to zupełnie i na arenie między narodowej społeczeństwo to, bardzo traci.




Zaabsorbowani polityką i gospodarką państwa Kima zapominamy całkowicie,że Korea to nie tylko konflikt ze światem, ale to przede wszystkim wspaniali, gościnni ludzie, ich kultura, i cudowne zabytki jak np. Myohyang Sanjul i ich zabytki, zabytki Pjongjangu, Góry Diamentowe, czy jaskinie Kujang. Wszystkie te miejsca zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO.


Ten zachwycający geograficznie i historycznie kraj to również cudowna, oryginalna kuchnia pełna smaków, zapachów, i różności kulinarnych. Półwysep Koreański oraz wszystkie diaspory koreańskie posiadają swoje tradycje kulinarne. Kuchnia tego państwa opiera się głównie na ryżu i makaronie, z dodatkiem dań, zwanych banchan. Robi się je z warzyw, mięsa i soi w najróżniejszej postaci. Narodowym daniem Koreańczyków jest kimchi. Kimchi, to pikantne danie z kapusty kiszonej, albo z innych warzyw, jadana niemal codziennie.


Niezwykle kontrowersyjną kwestią jest spożywanie psów w Korei Południowej. Od wielu, jednak lat jedzenie tych czworonogów ograniczone jest do wąskiego grona zwykle starszych mężczyzn, którzy wierzą, że psie mięso leczy potencję, oraz ma wiele wartościowych składników pomagających zachować zdrowie.


Mimo tego, że Korea od roku 1948 podzielona jest na dwie części, wcześniej składała się ona z ośmiu prowincji. W każdym z nich lokalna ludność gotowała w oparciu o tradycję, historię regionu, żyzność ziemi, klimat i rodzaj upraw rolnych. Do niemal końca XIX wieku wszelkie sieci transportowe nie były praktycznie rozwinięte, w związku z tym, każdy region zachował swoje bardzo charakterystyczne smaki, oraz metody gotowania.


Zupy do dziś pozostały tradycją tego kraju, w Korei zupa podawana jest jako część dania głównego, a nie tak jak np.u nas na początku posiłku. Stanowi ona dodatek do ryżu wraz z innymi warzywami. Najpopularniejsze z zup to Melgeunguk, Tojangguk, Gomguk, Naengguk. Zaraz po zupach na stołach króluje Kimchi. Danie jest przyrządzane ze sfermentowanych warzyw, jego podstawą jest kapusta pekińska. Makaron również stanowi podstawę, ciekawe jest to, że aż do roku 1945 makarony pszenne nie były codziennym jedzeniem. Produkcja pszenicy była w Korei mniejsza niż w innych krajach, dlatego ten rodzaj makaronu spożywano niezwykle rzadko.


Najpopularniejsze są koreańskie słodycze. Ciasta bazują głównie na ryżu, są one historycznym wyrobem. Jeśli kiedyś będziecie w Korei nie zapomnijcie zapytać o Tteok.


Panie Byung – Hi Lim, oraz Byung – Soon Lim napisały wspólnie cudowna pozycje Korea nie tylko Kimchi 50 inspirujących przepisów. Jest to niezwykła książka z przepisami tradycyjnej kuchni koreańskiej. Cudowne smaki, wspaniałe dodatki, i aromatyczne przyprawy, to wszystko zachęca, aby wziąć się za gotowanie. W pozycji tej znajdziecie przepis nie tylko na tradycyjne Komchi, ale również na Tteokbokki są to wspaniałe ciastka ryżowe w sosie chilli, Pachon koreańskie naleśniki z porem, czy Naeng – Myeon makaron w zimnym bulionie. Wszystkie przepisy są rozpisane i dokładnie objaśnione, a fotografie sprawiają, że aż chce się jeść.




Książka o tradycyjnej kuchni jednego z najbardziej kontrowersyjnych półwyspów na świecie, sprawiła, że zupełnie inaczej spojrzałam na ten kraj. Czytałam wiele pozycji o polityce regionu, rządach rodziny Kimów, i sytuacji ludności w oby państwach. Nigdy, jednak nie przyglądałam się szerzej tradycji tego z pewnością wspaniałego narodu. Pozycja Korea nie tylko Kimchi odkryła przede mną, zupełnie inny świat, skomplikowanej historii Azji. Cudowna publikacja opisująca nie tylko dania, królujące na stołach, ale również tradycję, kulturę wynikającą z jedzenia, oraz produkty, które swoim smakiem, aromatem i właściwościami, po prostu wpraszają się na nasze polskie stoły.


Zdjęcia zachwycają i zachęcają do przygotowania dania. Wiele z tych przepisów zawiera produkty typowo koreańskie, jednak pobuszowałam po Allegro i innych serwisach i naprawdę wszystko można dostać w internecie. Kochani jeśli uwielbiacie nowe smaki, chcecie poznać tradycję i kulturę wspaniałych ludzi, ta pozycja jest dla Was i koniecznie musicie ją mieć. Książka, które łamie stereotypy i zachęca, do głębszej analizy historii dwóch różnych państw musi znaleźć się na Waszych półkach. Jestem przekonana, że się nie zawiedziecie.

„Przyjemność brzucha, jest podstawą wszelkiego dobra”.
Epikur








Korea, najbardziej moim zdaniem fascynujące państwo w Azji. Zarówno ta Północna, jak i ta Południowa wywodzą się z jednej macierzy, lecz poszły innymi drogami. O ile Korea Południowa dogania tak zwany Zachód, o tyle ta Północna... Cóż państwo Kimich kojarzy się z biedą, inwigilacją, głodem, śmiercią i...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    35
  • Przeczytane
    17
  • Posiadam
    7
  • Kucharskie
    4
  • Kulinaria
    3
  • Chcę w prezencie
    1
  • 2023
    1
  • Kulinarne przygody...🍕🍉🍟🍤🥝🍖🍩🍰😋
    1
  • Orient
    1
  • Edu
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Korea nie tylko Kimchi


Podobne książki

Przeczytaj także