Warzywa górą!
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Burda Publishing Polska
- Data wydania:
- 2017-02-02
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-02-02
- Liczba stron:
- 260
- Czas czytania
- 4 godz. 20 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788380532243
- Tagi:
- kulinaria przepisy dieta warzywa
Warzywa górą! – opis wydawcy
Rozbudź swój apetyt na kulinarne szaleństwo i zacznij swoją roślinną przygodę. Katarzyna Gubała udowadnia, że bycie wege jest łatwe, proste i naprawdę pyszne. To książka, którą warto mieć pod ręką, gdy zabraknie ci pomysłów na zdrowe, całkowicie roślinne menu. Jest idealną bazą kulinarnych inspiracji dla koneserów dobrego jedzenia. Nigdy dotąd na polskim rynku nie pojawiła się taka pozycja. Aż 120 prostych autorskich przepisów pełnych smaków i zapachów sezonowej kuchni slow, stworzonej nie tylko z myślą o wegetarianach i weganach, ale przede wszystkim o tych, którzy szukają zielonych inspiracji w swojej codziennej diecie. "Warzywa górą!" to także porady dietetyczne, inspiracje zdrowotne, zbilansowane menu i pyszne zdjęcia.
Znajdziesz tutaj przepisy bazowe na szybkie roślinne mleka, twarożki, hummusy i pasty. Nauczysz się piec chleb, wegański biszkopt i naleśniki bez jajek. A może ziołowy makaron czy buraczane burgery? Rozsmakuj się w warzywnych pasztetach, muffinach czy ciastach. Szybko, łatwo i niezwykle zdrowo.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 25
- 16
- 5
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Kolejna w moich rękach książka wegańska/ wegetariańska. Nieustannie szukam inspiracji kulinarnych. Niestety ich za wiele tutaj nie odnalazłam- przepisy przeze mnie widziane na stronach blogów, w innych książek, znane, z małymi innowacjami. Pozycja dla początkujących w kwestii kuchni bezmięsnej, gdyż tylko dla takich osób będzie nowością.
Kolejna w moich rękach książka wegańska/ wegetariańska. Nieustannie szukam inspiracji kulinarnych. Niestety ich za wiele tutaj nie odnalazłam- przepisy przeze mnie widziane na stronach blogów, w innych książek, znane, z małymi innowacjami. Pozycja dla początkujących w kwestii kuchni bezmięsnej, gdyż tylko dla takich osób będzie nowością.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka trochę równa wegetarianizm ze zdrowym odżywianiem, co jest wielka bzdurą. Można być wege i codziennie jeść kilka paczek chipsów popijając colą. Wiadomo, najlepiej by wegeterianizm łączył sie z zdrowym jedzeniem, ale nie jest to jednoznaczne. Wegeterianizm nie jest filozofią, jest nie jedzeniem mięsa. I owszem, można stać się w jeden dzień wegetarianinem - wystarczy przestać jeść mięso. Autorka jednak uważa, że proces stawania się wege jest długi i wymaga nauki, zrozumienia, bla bla. Trochę takie dzielenie ludzi na pseudowege i prawdziwych wege. Dla mnie żenujące. I związane z brakiem wiedzy na temat nazewnictwa.
I ten fragment o zastępstwach mięsa - to "chemiczni wrogowie". Wow. Czy odkrywcze informacje bez jakiejkolwiek bibliografii - no tak, prawdopodobnie dlatego, że w żadnych rzetelnych źródłach nie będzie potwierdzenia.
Część informacyjna: 2/10.
Książka jest pięknie wydana. Mamy podstawowe przepisy takie jak wegański ser czy majonez znane z wielu blogów plus cztery działy: wiosna - lato - jesień - zima. Dużo przepisów chcę wypróbować, choć dużo też do mnie nie trafia. Ale to już moje osobiste zdanie, bo np. niezbyt lubię tofu. Same przepisy (choć średnio oryginalne) wydają się apetyczne i całkiem łatwe - planuję upiec biszkopt już w ten weekend.
Przepisy dobrze opisane, ładne zdjęcia aczkolwiek czasami brakuje dokładniejszych miarek albo z dziwnych przyczyn przez kilka pierwszych przepisów autorka ostrzega przed glutenem, a potem nagle przestaje (albo za każdym razem, albo w ogóle).
Część przepisowa: 8/10.
Całość: Oceniam na 7 i polecam nie czytać części informacyjnej - jest po prostu niemerytoryczna, autorka posługuje się błędnym nazewnictwem i lepiej przejść od razu do przepisów.
Autorka trochę równa wegetarianizm ze zdrowym odżywianiem, co jest wielka bzdurą. Można być wege i codziennie jeść kilka paczek chipsów popijając colą. Wiadomo, najlepiej by wegeterianizm łączył sie z zdrowym jedzeniem, ale nie jest to jednoznaczne. Wegeterianizm nie jest filozofią, jest nie jedzeniem mięsa. I owszem, można stać się w jeden dzień wegetarianinem - wystarczy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka pełna świeżych i zdrowych przepisów. Pozycja obowiązkowa w każdej kuchni, gdzie preferuje się naturalne, roślinne i pełne smaku posiłki.
Książka pełna świeżych i zdrowych przepisów. Pozycja obowiązkowa w każdej kuchni, gdzie preferuje się naturalne, roślinne i pełne smaku posiłki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW swojej niepowtarzalnej pod kążdym względem książce ,bo jest pięknie wydana w twardej oprawie , bogato ilustrowana na kredowym papierze dzięki wydawnictwu BURDA PRESS ,Autorka przekonuje nas, że weganizm to nie tylko przejsciowa, sezonowa a zwłaszcza letnia moda , to przede wszystkim zdrowy styl życia , o który każdy z nas powinien dbać!Jest przybliżons historia weganizmu , oraz rozmaite ciekawostki kulinarne odnoście kasz, cukrów , mąk, soli i soków ,abyśmy byli rozeznani w tym co kupujemy .
Następnie ksiązka jest podzielona na cztery pory roku i adekwatnie do nich rozłożony jadłospis.
Co ważniejssze ,wszystkie 127 przepisów są autorstwa Pani Katarzyny ,proste ,pełne smaków i zapachów sezonowej kuchni i oczywiście pyszne!
Warto moim zdaniem upiec z tych przepisów chleb, pasztet lub muffiny.
Pysznie i zdrowo , zachęcam do wypróbowania tych zielonych pyszności !
W swojej niepowtarzalnej pod kążdym względem książce ,bo jest pięknie wydana w twardej oprawie , bogato ilustrowana na kredowym papierze dzięki wydawnictwu BURDA PRESS ,Autorka przekonuje nas, że weganizm to nie tylko przejsciowa, sezonowa a zwłaszcza letnia moda , to przede wszystkim zdrowy styl życia , o który każdy z nas powinien dbać!Jest przybliżons historia weganizmu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajnowsza książka autorstwa Katarzyny Gubały pt. ''Warzywa górą!'' stanowi doskonały przykład kulinarny w polskiej kuchni przedstawiającej zdrowe odżywianie się na co dzień.
Książka ta składa się ze 127 autorskich przepisów oraz 6 rozdziałów następującej treści: Roślinne podstawy, Baza, Wiosna, Lato, Jesień, Zima.
Katarzyna Gubała podpowiada, w jaki sposób możemy dokonać zmian, aby być zdrowym, czerpać energię, uśmiechać się podczas przygotowania posiłków.
Wyjaśnia Czytelnikowi w perfekcyjny sposób definicje kulinarne związane z kluczowym słowem wegetarianizm.
Wiedza Katarzyny na temat przygotowywanych przez nią potraw wzbudziła we mnie ogromny podziw kulinarny.
Wędrówkę śladami roślinnej rozpoczęłam od przygotowania dania prostego, a przy tym mojego ulubionego dania tj. placki ziemniaczane z musem jabłkowym – str. 98.
Rada Katarzyny zaskoczyła mnie kulinarnie pozytywnie, gdyż w przepisie klasycznym nie podała składnika, którego ja zawsze dodawałam do masy ziemniaczanej – jajko.
Zamiast jajka użyłam w przepisie przyprawy włoskiej, marchewkę, a na koniec do pozostałej masy ziemniaczanej masy dodałam starte jedno jabłko.
Efekt przepisu lekko zmodyfikowanego przeze mnie okazał się w rezultacie smaczny. Smak placków okazał się delikatny, chrupki. Ucieszyłam się, że mogłam spróbować choć raz jak, smakuje placek ziemniaczany na słodko nie, stosując cukru, lecz jabłka.
Eksperyment kulinarny mi się udał. Proste danie okazało się pyszne i zdrowe. Katarzyna wraz z rodziną zachęca w praktyczny sposób, aby korzystać o każdej porze roku do przygotowania potraw z zakresu kuchni roślinnej.
Tekst zawarty w książce czyta się dobrze ze względu na odpowiednio dobraną czcionkę. Została umiejętnie opracowana grafika ułatwiająca przejrzystość każdej ze stron oraz estetyka koloru. Pięknie wykonane zdjęcia potraw, opisy rozdziałów, historia powstawania dań, wyjaśnienia dotyczące każdej potrawy, zamieszczone tabele, typy mąk, kasz, przypraw zasady zdrowego odżywiania to tylko część, którą warto mieć na swojej półce.
Czytelnik chcący poznać kuchnie Vege odkryje to, że może sam skomponować swój własny przepis, zapoznać się z radami autorki, a nawet upiec chleb, podawany z pastami.
Przepisy kuchni roślinnej autorstwa Katarzyny to prawdziwa uczta dla osób lubiących odkrywać nowe tajniki polskiego gotowania.
Katarzynie Gubale dziękuję za egzemplarz książki.
Twarda oprawa, a w jej tle, znajdują się liście, korzeni warzyw nawiązujących do tytułu książki, s. 255, Wydawnictwo Burda, Warszawa, 2017.
Polecam przeczytać tę książkę.
Najnowsza książka autorstwa Katarzyny Gubały pt. ''Warzywa górą!'' stanowi doskonały przykład kulinarny w polskiej kuchni przedstawiającej zdrowe odżywianie się na co dzień.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ta składa się ze 127 autorskich przepisów oraz 6 rozdziałów następującej treści: Roślinne podstawy, Baza, Wiosna, Lato, Jesień, Zima.
Katarzyna Gubała podpowiada, w jaki sposób możemy dokonać...