Leksykon smaków

Okładka książki Leksykon smaków Niki Segnit
Okładka książki Leksykon smaków
Niki Segnit Wydawnictwo: Buchmann kulinaria, przepisy kulinarne
400 str. 6 godz. 40 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
The Flavour Thesaurus
Wydawnictwo:
Buchmann
Data wydania:
2017-10-11
Data 1. wyd. pol.:
2010-06-21
Liczba stron:
400
Czas czytania
6 godz. 40 min.
Język:
polski
ISBN:
9788328046955
Tłumacz:
praca zbiorowa
Średnia ocen

8,1 8,1 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
8,1 / 10
39 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
1490
1254

Na półkach: , , ,

Czytasz, i od razu chcesz zabrać się za gotowanie i wypróbowanie, czy rzeczywiście to, o czym pisze autorka, naprawdę się ze sobą łączy. "Leksykon smaków" daje mnóstwo inspiracji i dowodzi, że gotowanie to nie jest sztywne trzymanie się przepisów, tylko eksperymenty i próbowanie. Nie, nie jestem oryginalna w tej myśli - usłyszałam ją od narzeczonego, zawodowego kucharza. Ale to samo mówi Wam autorka.
Tak więc czytajcie, i... gotujcie ;-)

Czytasz, i od razu chcesz zabrać się za gotowanie i wypróbowanie, czy rzeczywiście to, o czym pisze autorka, naprawdę się ze sobą łączy. "Leksykon smaków" daje mnóstwo inspiracji i dowodzi, że gotowanie to nie jest sztywne trzymanie się przepisów, tylko eksperymenty i próbowanie. Nie, nie jestem oryginalna w tej myśli - usłyszałam ją od narzeczonego, zawodowego kucharza....

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
750
28

Na półkach: , ,

Tytuł nie jest przesadzony - to prawdziwy leksykon smaków, a co więcej , leksykon złotych połączeń smakowych. Każde zdanie jest mega inspirujące; nie mam pojęcia kiedy ją przeczytam, bo ilość pomysłów po przeczytaniu jednej strony starcza na co najmniej tydzień wielkich eksperymentów kuchennych ^^

Tytuł nie jest przesadzony - to prawdziwy leksykon smaków, a co więcej , leksykon złotych połączeń smakowych. Każde zdanie jest mega inspirujące; nie mam pojęcia kiedy ją przeczytam, bo ilość pomysłów po przeczytaniu jednej strony starcza na co najmniej tydzień wielkich eksperymentów kuchennych ^^

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
300
52

Na półkach: , ,

Książka nietypowa- nie jest pozycja kulinarną, chociaż o jedzeniu traktuje. Są w niej zestawienia smakowe różnych produktów spożywczych. Wyjaśnia czemu niektóre smaki podkreślają konkretne składniki, albo dlaczego czekolada z chilli smakuje nam tak dobrze, a z innym składnikiem już niekoniecznie. Książka dla kulinarnych odkrywców!

Książka nietypowa- nie jest pozycja kulinarną, chociaż o jedzeniu traktuje. Są w niej zestawienia smakowe różnych produktów spożywczych. Wyjaśnia czemu niektóre smaki podkreślają konkretne składniki, albo dlaczego czekolada z chilli smakuje nam tak dobrze, a z innym składnikiem już niekoniecznie. Książka dla kulinarnych odkrywców!

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
446
434

Na półkach: ,

Dziś coś dla smakoszy 👨‍🍳

Kochani kto lubi gotować, łapka w górę.
Ta pozycja jest dla śmiałków, którzy tak jak ja lubią eksperymentować.
Ale jak połączyć ze sobą smaki ?
Co najlepiej z czym łączyć ?
Na to i na wiele innych pytań, odpowie ta świetna książka.
Wszystko jest świetnie opisane np. historia kawy, skąd są sery twarde, jaka jest historia kminu rzymskiego.
To co mnie zaskoczyło w tej książce to połączenie grzyby i borowiki. Powiem szczerze że bałam się jak to wyjdzie, ale było pyszne 👩‍🍳.
Książka podzielona jest na grupy :
- pieczony
- mięsny
- ziemisty (grzyby)
- morski
- leśny

Kombinacje są zaskakujące, czasami się człowiek nawet krzywi i myśli " to nie może się udać", a wychodzi coś smacznego.

Polecam

Dziś coś dla smakoszy 👨‍🍳

Kochani kto lubi gotować, łapka w górę.
Ta pozycja jest dla śmiałków, którzy tak jak ja lubią eksperymentować.
Ale jak połączyć ze sobą smaki ?
Co najlepiej z czym łączyć ?
Na to i na wiele innych pytań, odpowie ta świetna książka.
Wszystko jest świetnie opisane np. historia kawy, skąd są sery twarde, jaka jest historia kminu rzymskiego.
To...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
104
6

Na półkach:

Łączenie smaków w kuchni bywa naprawdę problematyczne. Już nie raz spowodowałam małą smakową katastrofę łącząc produkty, które kompletnie do siebie nie pasowały.
Na polskie wydanie Leksykonu smaków czekałam naprawdę długo i w końcu się doczekałam. W książce mamy aż 99 produktów, które dzięki podziałowi na tożsamości smaku sprawiają, że z łatwością możemy odnaleźć dany produkt, czyli interesujący nas smak. Autorka połączyła je w pary stwarzając prawie 5000 kombinacji, a opisała prawie 1000.
Leksykon smaków to totalny must have w każdej kuchni. Znajdziemy w nim nie tylko tradycyjne, znane nam od lat połączenia smaków, ale również połączenia innowacyjne i zaskakujące, ale idealnie do siebie pasujące. Jest to pierwsza książka kulinarna, którą przeczytałam od deski do deski, i w ogóle się nie znudziłam :)

Łączenie smaków w kuchni bywa naprawdę problematyczne. Już nie raz spowodowałam małą smakową katastrofę łącząc produkty, które kompletnie do siebie nie pasowały.
Na polskie wydanie Leksykonu smaków czekałam naprawdę długo i w końcu się doczekałam. W książce mamy aż 99 produktów, które dzięki podziałowi na tożsamości smaku sprawiają, że z łatwością możemy odnaleźć dany...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
604
570

Na półkach: , , ,

Powiem wam, że nie dość, że możecie dowiedzieć się, że mięta i czosnek we Francji są odwiecznymi wrogami, chyba że danie ugotuje taka a nie inna osoba, choć w Turcji jest to powszechne połączenie w sosie. I wiele, wiele innych. Zorientujesz się w jakiej restauracji można spokojnie jadać wołowinę z pietruszką albo zasłyniesz z toskańskiego ciasta z kasztanów i rozmarynu.

Widać, że autorka lubi bawić się jedzeniem, zresztą jak językiem. Niezwykle przedstawiona wiedza, połączona z ciekawostkami i historiami z życia.
W końcu leksykon, to wszystko ładnie uporządkowane i podzielone na... smaki!

"Smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania."

Książka, która zachęca również do kreatywnego myślenie, do połączeń i odwagi w swoich własnych kuchennych rewolucjach.
Polecam rozpocząć tę przygodę!

Powiem wam, że nie dość, że możecie dowiedzieć się, że mięta i czosnek we Francji są odwiecznymi wrogami, chyba że danie ugotuje taka a nie inna osoba, choć w Turcji jest to powszechne połączenie w sosie. I wiele, wiele innych. Zorientujesz się w jakiej restauracji można spokojnie jadać wołowinę z pietruszką albo zasłyniesz z toskańskiego ciasta z kasztanów i...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
548
397

Na półkach: , ,

To zdecydowanie perła w mojej kolekcji książek kucharskich. Choć nie jest to typowa książka kucharska. Korzystanie z niej nie polega na wyszukiwaniu przepisów z różnych kategorii, czy według zawartych w nim składników. Dzięki tej książce dowiesz się co z czym się lubi. Szukasz więc inspiracji wychodząc od smaków, szukając odpowiednich i ekscytujących połączeń. Do dyspozycji mamy wiele kategorii smaków, takich jak: mięsny, serowy, owocowy kwiatowy, owocowy kremowy, drzewny, itd. Książka innowacyjna bez dwóch zdań. No i dla gotujących ze sporym doświadczeniem, jako, że w książce nie ma żadnego przepisu w "normalnym" tego słowa rozumieniu.

To zdecydowanie perła w mojej kolekcji książek kucharskich. Choć nie jest to typowa książka kucharska. Korzystanie z niej nie polega na wyszukiwaniu przepisów z różnych kategorii, czy według zawartych w nim składników. Dzięki tej książce dowiesz się co z czym się lubi. Szukasz więc inspiracji wychodząc od smaków, szukając odpowiednich i ekscytujących połączeń. Do dyspozycji...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    262
  • Przeczytane
    53
  • Posiadam
    40
  • Teraz czytam
    12
  • Kulinarne
    8
  • Chcę w prezencie
    5
  • Ulubione
    5
  • Kulinaria
    4
  • Kucharskie
    3
  • Kuchnia
    3

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Leksykon smaków


Podobne książki

Przeczytaj także