Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć
- Kategoria:
- poradniki dla rodziców
- Wydawnictwo:
- Sensus
- Data wydania:
- 2021-05-04
- Data 1. wyd. pol.:
- 2021-05-04
- Liczba stron:
- 176
- Czas czytania
- 2 godz. 56 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788328370371
- Tagi:
- Kulinaria Zdrowie i uroda Życie rodzinne Autyzm dieta
Praktyczny poradnik dietetyczny dla rodziców dzieci w spektrum autyzmu
Czy w przypadku dziecka z autyzmem powinno się wprowadzać specjalistyczną dietę?
Dlaczego dziecko autystyczne tak często odczuwa różne dolegliwości przewodu pokarmowego?
Dlaczego źle reaguje na pewne składniki pokarmowe?
Jaki jest związek rozwoju w spektrum autyzmu ze składnikami pożywienia?
Jak przeprowadzić trening jedzenia?
Na te i inne pytania nurtujące rodziców dzieci autystycznych odpowiada dr n. med. Justyna Jessa. Jako dietetyk kliniczny od lat zgłębia zagadnienie wpływu diety na funkcjonowanie dzieci w spektrum autyzmu. Przestudiowała setki publikacji na ten temat, przeanalizowała przypadki swoich pacjentów, których rodzice wprowadzili specjalistyczną dietę, i wynikami tych obserwacji dzieli się w książce. To pozycja, która pomoże usystematyzować wiedzę i odnaleźć się w gąszczu - nierzadko sprzecznych - informacji. Dzięki temu ułatwi rodzicom decyzję o wprowadzeniu diety dla dziecka autystycznego, przede wszystkim pozwoli świadomie ją ocenić.
Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć to przewodnik dla rodziców, którzy chcą poprawić stan zdrowia i komfort swojego autystycznego dziecka. Dr Justyna Jessa opisuje zagadnienia, które zostały już zbadane i które warto brać pod uwagę. Wskazuje symptomy i objawy, które powinno się obserwować, podpowiada, jakie badania trzeba wykonać, by mieć podstawy do interwencji dietetycznej. Opiera się na własnych badaniach, ale też podaje bogatą literaturę, przywołującą badania innych specjalistów w Polsce i za granicą. Wprowadza rodziców w dziedzinę, w której muszą świadomie podejmować liczne decyzje odnośnie do swoich dzieci, i w ten sposób udziela im cennego wsparcia.
Maria Wroniszewska, specjalistka ds. włączenia społecznego osób z ASD, Fundacja SYNAPSIS
Zachęcam do przeczytania tej książki, będącej wynikiem wieloletniej pracy dr Justyny Jessy, jej badań i niezliczonych spotkań z pacjentami w spektrum autyzmu. Mam nadzieję, a raczej jestem o tym przekonana, że rozwieje ona wiele rodzicielskich rozterek i wątpliwości, ale przede wszystkim pomoże spojrzeć na problemy żywieniowe dzieci z zupełnie innej perspektywy. Szacunek do pacjenta, niezależnie od tego, w jakim wzorcu neurorozwojowym wzrasta, jest najważniejszy, i należy się dzieciom i osobom w spektrum autyzmu również w kwestii uszanowania ich wyjątkowych wymagań dotyczących odżywiania i diety.
Izabela Hnidziuk-Machnica, współzałożycielka i dyrektor zarządzająca Fundacji AleKlasa
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 16
- 8
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Wzorzec rozwoju w spektrum autyzmu jest inny, ale zdecydowanie nie gorszy. Gdy podejdziemy do wyjątkowych potrzeb dziecka, również tych żywieniowych, z dużą empatią, szacunkiem i zrozumieniem, ale też zaopatrzeni w wiedzę potwierdzoną badaniami oraz wsperani przez kompetentnych specjalistów, te trudności naprawdę wydadzą się mniejsze. (17).
OPINIE i DYSKUSJE
Spektrum autyzmu jest tematem bardzo poważnym i wartym uwagi każdego z nas. Możecie zadać sobie pytanie czemu, jeśli nas bezpośrednio nie dotyczy. Osób ze spektrum autyzmu jest wiele. Na tę chwilę są notowane w kategoriach zaburzenia, jednakże istnieją hipotezy, które mówią, że spektrum autyzmu jest po prostu innym sposobem funkcjonowania. Może warto dokładnie mu się przyjrzeć, by wiedzieć, jak rozmawiać z osobą ze spektrum i przede wszystkim przynajmniej próbować zrozumieć ich tok myślenia. Jednak dzisiaj chciałabym zwrócić uwagę na o wiele bardziej wąski aspekt tego zaburzenia związany z dietą.
"Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć" zainteresował mnie, ponieważ ze względu na przyszłą pracę zawodową potrzebuję zyskiwać, jak największą wiedzę w tym temacie. I oczywiście jest to naturalnie w kręgu moich zainteresowań. Lecz dotychczas nie miałam okazji lepiej zapoznać się z tematyka jedzenia i trudności z nim związanych w kontekście spektrum autyzmu. Poza tym wydaje mi się, że dla rodziców zmagających się z tymi właśnie kłopotami taka pozycja literacka może wiele wyjaśnić i pomóc zastosować różne techniki psychologiczne. Samo poczucie rodzica, że da się podjąć jakieś działania jest na pewno wartościowym doświadczeniem. A ta książka właśnie to daje.
Jednak na początku chciałam rzec parę słów w kontekście warsztatu literackiego. Styl, którym napisana jest książka, jest bardzo przystępny. Prosty w odbiorze. Podkreśla aspekty naukowe, ale nie przechodzi w tak zwany bełkot naukowy. Myślę, że dla każdego odpowiednio zmotywowanego czytelnika będzie to przejrzysta i klarowna treść. Przy tam całość dobrze się czyta w rozumieniu, że książka po prostu wciąga w ten sam sposób co powieść fabularna. A to też jest bardzo ciekawe odczucie i godne pochwały. Wiedza i zainteresowanie zazwyczaj idą ze sobą w parze, ale tutaj to połączenie wprost perfekcyjne.
W książce wypowiadają się różne osoby, ale łączy wszystkich to samo podejście, które również ja staram się wyznawać i liczę, że w pracy zawodowej będę w stanie z niego czynnie korzystać. A mówię tutaj o podejściu, że niektóre cechy ze spektrum są wspólne, więc można czerpać ze wzajemnego doświadczenia, jednakże należy pamiętać, że trudności związane z posiłkami mogą w autyzmie w ogóle nie wystąpić lub mieć całkowicie odmienny obraz. To jest to optymalne spojrzenie i korzystanie ze źródeł przy pamiętaniu o indywidualności. Autorka na trudności związane z dietą patrzy poprzez wielowymiarowe podejście i w swoim poradniku przedstawia najróżniejsze możliwości. Ukazują one, skąd może brać się problem, jakie w ogóle problemy mogą wystąpić i przede wszystkim przedstawia wiele technik pozwalających na walkę z tymi trudnościami.
"Autyzm i dieta" jest pozycją w pewnym sensie naukową, gdyż nie są to tylko słowa wynikające wyłącznie z obserwacji i doświadczenia pisarki, ale także informacje i techniki poparte konkretnymi badaniami. Ich wypis znajduje się w bibliografii na końcu książki, co daje poczucie, że to rzetelna wiedza. Osoby bardziej zainteresowane mogą po przedstawione pozycje naukowe same sięgnąć, by pogłębić temat lub po prostu utwierdzić się w przedstawionych informacjach.
Warto też zwrócić uwagę, że połowa książki to wyjątkowo ciekawe przepisy kulinarne. Ich różnorodność naprawdę robi wrażenie i jest równa książkom kucharskim. Nie są to tylko przepisy stricte na obiad, ale cała gama przepisów na różne posiłki i również przetworów oraz deserów. Gdy z nimi się zapoznawałam, to miałam myśl, że na spokojnie można wykorzystać je w kontekście zaburzeń ze spektrum autyzmu, ale również i dla siebie.
Podsumowując już moją wypowiedź, stanowczo polecam Wam tę książę. Jest to wartościowa pozycja, z której można wynieść wiele przydatnych informacji i skorzystać z podanych technik radzenia sobie z trudnościami w jedzeniu. Zarazem to niezwykły zbiór przepisów kucharskich, który może urozmaić codzienne posiłki.
Spektrum autyzmu jest tematem bardzo poważnym i wartym uwagi każdego z nas. Możecie zadać sobie pytanie czemu, jeśli nas bezpośrednio nie dotyczy. Osób ze spektrum autyzmu jest wiele. Na tę chwilę są notowane w kategoriach zaburzenia, jednakże istnieją hipotezy, które mówią, że spektrum autyzmu jest po prostu innym sposobem funkcjonowania. Może warto dokładnie mu się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toObecnie coraz więcej diagnoz mówi o spektrum autyzmu, a zaburzenia te nie są już nawet klasyfikowane jako choroba. Szacuje się, że w Polsce 1 na 100 dzieci jest diagnozowane w tym kierunku. W najnowszych opracowaniach mówi się nawet, że spektrum autyzmu to po prostu odmienny wzorzec neurorozwojowy. Niezależnie od nazewnictwa, te całościowe zaburzenia rozwoju związane są jednak z szeregiem trudności – w kontaktach społecznych, w zakresie płynności mowy, w kwestii abstrakcyjnego myślenia. Wśród czynników wpływających na prawdopodobieństwo wystąpienia autyzmu wyróżnia się: czynniki genetyczne i środowiskowe, co oznacza, że modyfikacja tego ostatniego może w pewnym stopniu wpływać na osoby ze spektrum autyzmu. Wśród tych czynników środowiskowych w ostatnich latach zaczęto zwracać coraz baczniejszą uwagę na dietę. Zarówno naukowcy, jak i rodzice dzieci ze spektrum autyzmu dostrzegli bowiem pewne powiązania pomiędzy spożywanymi przez te dzieci pokarmami, a określonymi zachowaniami. Wynikać z tego może, iż modyfikacja diety wpłynąć może znacząco na funkcjonowanie dziecka, wyciszać pewne zachowania będące konsekwencją tej „inności”, szczególnie te społecznie nieakceptowane, utrudniające dziecku funkcjonowanie w społeczeństwie.
O tym, w jaki sposób autyzm wiąże się z dietą, jakie produkty są wskazane dla osób ze spektrum autyzmu, jakich grup produktów nie podawać, o różnego rodzaju dietach eliminacyjnych stosowanych u pacjentów ze spektrum autyzmu, a także o wybiórczości jedzenia pisze dr n.med.Justyna Jessa, autorka książki pt. „Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć”. Opublikowana nakładem Wydawnictwa Septem pozycja to wciąż unikalna książka na rynku wydawniczym, niewiele osób bowiem miało szansę zająć się tym tematem. Autorka, w ramach pracy nad doktoratem, przeprowadzała swoje badania w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie, zgłębiając zależności pomiędzy różnymi grupami produktów, a zaburzeniami ze spektrum autyzmu. Książka jest niejako efektem tych badań, wzbogacona została jednak o pewne kwestie, m.in. związane z treningiem jedzenia czy o przepisy na zdrowe i smaczne dania, które możemy wprowadzić do diety osoby ze spektrum autyzmu. To pozycja zarówno dla rodziców czy opiekunów osób ze spektrum autyzmu, jak i dla specjalistów – terapeutów, logopedów, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę na temat funkcjonowania osób z ASC.
Książka składa się z pięciu części, z czego ostatnia, najobszerniejsza, to zbiór przepisów na pyszne dania, przygotowanych przez pasjonatkę gotowania, Paulę Kraśniewską. Znajdziemy tu propozycje na śniadania i kolacje, zupy, obiady, sorbety, gofry, ciasteczka, batoniki i wiele innych wspaniałych potraw i napojów. Zanim jednak delektować się będziemy tymi smakołykami, zajmiemy się odpowiedzią na pytanie, dlaczego dzieci ze spektrum autyzmu nie chcą jeść. Przede wszystkim zrozumiemy, że ta niechęć do spożywania pewnych pokarmów, a eliminacja innych nie wynika z chęci zrobienia na złość, nie jest przejawem buntu wobec rodzica. Autorka dokładnie tłumaczy, z czym związana jest selektywność żywieniowa, wiążąc ją przede wszystkim z problemami z integracją sensoryczną. Zauważa jednocześnie, że dzieci w spektrum autyzmu borykające się z problemami żywieniowymi, rozwijają się wolniej w sferze poznawczej niż pozostałe.
Część druga książki stanowi omówienie kwestii związanych z terapią karmienia. To praktyczne spojrzenie na problem zawierające szereg wskazówek dla rodziców/opiekunów/specjalistów, związanych z pracą na rzecz poprawy jakości funkcjonowania. Autorki tekstów: Monika Thiel oraz Anna Rejek dzielą się z nami swoimi doświadczeniami, zachęcając do wdrożenia konkretnych rozwiązań. Rozdział trzeci traktuje natomiast o problemach ze strony przewodu pokarmowego, takich jak: zaburzenie mikrobioty jelitowej, alergie i nietolerancje pokarmowe oraz stany zapalne i zaburzenia trwałe. Kolejny, merytoryczny rozdział, to omówienie najpopularniejszych diet stosowanych w terapii osób ze spektrum autyzmu. Znajdziemy tu zarówno fakty, jak i mity dotyczące m.in. diety antyglutenowej, antygrzybiczej czy niskoszczawianowej, a także zasady bezpiecznego wprowadzania diety eliminacyjnej.
Oczywiście nie można spodziewać się, że lektura książki, a co za tym idzie wprowadzenie (lub eliminacja) kilku produktów wyleczy w cudowny sposób dziecko. Ale z pewnością, nawet przy uwzględnieniu iż każde dziecko z ASC jest inne, będziemy mogli obserwować zmiany zachowań pod wpływem określonych produktów, zaś dzięki wskazówką podanym przez autorki w kwestii pracy z selektywnością, dzieci będą świadomie sięgać po produkty, które dotychczas wywoływały u nich dyskomfort bądź nawet przerażenie.
Obecnie coraz więcej diagnoz mówi o spektrum autyzmu, a zaburzenia te nie są już nawet klasyfikowane jako choroba. Szacuje się, że w Polsce 1 na 100 dzieci jest diagnozowane w tym kierunku. W najnowszych opracowaniach mówi się nawet, że spektrum autyzmu to po prostu odmienny wzorzec neurorozwojowy. Niezależnie od nazewnictwa, te całościowe zaburzenia rozwoju związane są...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoproszono mnie o napisanie opinii o książce. Przyznaję, że gdybym znalazła tę książkę na półce w księgarni, to bym jej nawet nie wzięła do ręki.
Wiem, że autyzm to nie choroba i że różni szarlatani wmawiają rodzicom, że można to za pomocą różnych cudownych diet wyleczyć. Podeszłam zatem do książki jak pies do jeża, ale w końcu zawzięłam się i przeczytałam. Decyzji nie żałuję.
Autorka potwierdza moją wiedzę, że nie da się wyleczyć tego, co nie jest chorobą. Pisze również o problemach, z którymi borykają się rodzice dzieci autystycznych. Opisuje, jak problemy sensoryczne mogą wpływać na wybiórczość żywieniową. Podpowiada jak oswoić dziecko z nieznanym pokarmem.
Porusza również ważny temat alergii i nietolerancji pokarmowych.
Zainteresowani rodzice znajdą w książce proste przepisy na wartościowe pokarmy, które powinny wyrównać braki składników w diecie dzieci.
Polecam.
Poproszono mnie o napisanie opinii o książce. Przyznaję, że gdybym znalazła tę książkę na półce w księgarni, to bym jej nawet nie wzięła do ręki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiem, że autyzm to nie choroba i że różni szarlatani wmawiają rodzicom, że można to za pomocą różnych cudownych diet wyleczyć. Podeszłam zatem do książki jak pies do jeża, ale w końcu zawzięłam się i przeczytałam. Decyzji nie...