Historia naturalna przypraw
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Cykl:
- Botanika ekonomiczna (tom 1)
- Seria:
- Botanika ekonomiczna
- Wydawnictwo:
- Pharmacopola
- Data wydania:
- 2022-06-27
- Data 1. wyd. pol.:
- 2022-06-27
- Liczba stron:
- 235
- Czas czytania
- 3 godz. 55 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788395770388
- Tagi:
- przyprawy farmacja etnobotanika historia nauki kulinaria etnofarmakologia
Opisywana publikacja jest jedyną na rynku polskim publikacją, która w tak szeroki sposób przedstawia problematykę przypraw, ich historię, przetwórstwo, wykorzystanie w dawnej medycynie i innych aspektach życia człowieka. Każdy rozdział jest poświęcony jednej przyprawie i jest zbudowany z następujących części: 1) Nazewnictwo (etymologia nazwy gatunkowej, nazwy lokalne, nazewnictwo w dawnej Polsce i dawnej farmacji); 2) Opis rośliny, gatunki macierzyste (skrócony opis botaniczny rośliny, występowanie, odmiany/gatunki macierzyste, podobne rośliny i przyprawy); 3) Botanika ekonomiczna (sposób hodowli i propagacji, historyczne i współczesne metody przetwórstwa); 4) Etnofarmakologia (receptury na leki stosowane w dawnej farmacji, wykorzystujące opisywaną przyprawę, użycie przypraw w tradycyjnych systemach leczniczych i systemach religijnych); 5) Sztuka kulinarna (przepisy na mieszanki przyprawowe i ich historia, wykorzystanie przypraw w kulinariach, zarówno współczesnych, jak i dawnych).
Autor wytypował do tej publikacji przyprawy dobrze znane i szeroko stosowane (pieprz czarny, cynamon, goździki, kardamon zielony, ziele angielskie, szafran),a z drugiej opisał te, które dopiero zyskują na popularności (pieprz voatsiperifery, czarny kardamon, fasola tonka),bądź miały duże znaczenie w przeszłości, a współcześnie są niemal zapomniane (pieprz długi, ajowan).
Cała publikacja jest bogato udokumentowana, zarówno poprzez odniesienia do źródeł (rękopisy, starodruki, współczesne publikacje i opracowania),jak i dzięki zamieszczeniu tematycznych ilustracji.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 29
- 3
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
🏵 "Historia naturalna przypraw" autorstwa Aleksandra K. Smakosza to fascynująca lektura, która zabierze was w niezapomnianą podróż po świecie przypraw.
🏵 Przyprawy odgrywają olbrzymią rolę w kuchniach całego świata, i każdy z nas codziennie używa przypraw, które nadają naszym daniom aromat i kolor, poprawiają ich smak, mogą również wpływać na ich konsystencję.
Przyprawy maja również działanie zdrowotne, chronią przed chorobami, wpływają na metabolizm i pomagają w różnego rodzaju dolegliwościach.
Ja jestem zafascynowana przyprawami szczególnie orientalnymi i ich bogatą historią, dlatego ta książka była dla mnie niezwykle interesującą lekturą.
🏵 Z książki dowiecie się więcej na temat przypraw, które są nam znane i często stosowane, ale mamy też takie, które dopiero zyskują na popularności, lub są niemal zupełnie zapomniane.
W kolejnych rozdziałach mamy przedstawione: cynamon, fasolkę tonka, goździki, kardamon, kmin rzymski, kminek koptyjski, pieprz czarny i długi, szafran, ziele angielskie.
Książka zawiera ilustracje i rysunki roślin i przypraw, a także obrazów i malunków, dzięki którym widzimy jak ważną rolę odgrywały one w przeszłości.
Mamy tu mnóstwo informacji na temat poszczególnych przypraw ich odmian, zastosowania w leczeniu oraz w kuchni,
a do tego wisienką na torcie są informacje na temat historii i pochodzenia danej przyprawy, oraz ciekawe opowieści o ich początkach i imporcie.
Najbardziej interesującą częścią tej książki była dla mnie ich bogata historia.
W dawnych czasach droga jaką przyprawy musiały przebyć, aby trafić na stoły w odległych krajach często była pełna niebezpieczeństw i przeważnie tylko zamożne osoby było na nie stać.
Autor włożył w tą książkę mnóstwo pracy i researchu, i będzie ona idealna dla wszystkich, których interesuje świat przypraw.
Gorąco was zachęcam do sięgnięcia po tą niezwykłą książkę.
🏵 "Historia naturalna przypraw" autorstwa Aleksandra K. Smakosza to fascynująca lektura, która zabierze was w niezapomnianą podróż po świecie przypraw.
więcej Pokaż mimo to🏵 Przyprawy odgrywają olbrzymią rolę w kuchniach całego świata, i każdy z nas codziennie używa przypraw, które nadają naszym daniom aromat i kolor, poprawiają ich smak, mogą również wpływać na ich konsystencję.
Przyprawy...
Szczegóły na temat publikacji: https://www.pharmacopola.pl/historia-naturalna-przypraw/
Szczegóły na temat publikacji: https://www.pharmacopola.pl/historia-naturalna-przypraw/
Pokaż mimo to