Kuchnia na plebanii
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Literackie
- Data wydania:
- 2016-12-08
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-12-08
- Liczba stron:
- 240
- Czas czytania
- 4 godz. 0 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788308062463
- Tagi:
- literatura polska
OPOWIEŚCI OSTATNICH KSIĘŻOWSKICH GOSPODYŃ.
WOKÓŁ JEDZENIA, TRADYCJI I CZASÓW.
Zasobne plebanie, osiem wspaniałych gospodyń i dwieście wyśmienitych przepisów z różnych stron Polski. Niektóre mają po 170 lat, inne zostały spisane na potrzeby książki, bo przecież gotować można „na orientację” – jak twierdzi jedna z bohaterek. Ważne, żeby smakowało.
Smakuje, i to jak! Czasem tak, że gospodynie są zapraszane z jednej parafii do drugiej. Zdarza się, że gości zaprosi się za dużo, wówczas z takiej opresji muszą wybrnąć. Wykazują się tu sporym taktem i wiedzą, np. w sytuacjach: Co wrzucić do garnka na komendę „zagraj”, „paluchy” czy „zarzutka”? Czy wypuścić chleb z pieca, gdy „puka”? Dokąd uciekły z plebanii raki? A także o rosole, co ma mrugać leciutko, ot, jak chłopak do swojej lubej.
Kuchnia na plebanii doskonale wpisuje się w trend „powrotu do tradycji” – zarówno pod względem kulinarnym, jak i kulturowym. To mieszanka dawnych obyczajów, anegdoty, slow-foodu ze szczyptą nowoczesności. Książka, która z łatwością zaspokoi zarówno ciekawość, jak i podniebienie – także to świeckie.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 52
- 19
- 8
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Bardzo fajna książka, nie tylko kucharska. Ciekawe i warte wypróbowania przepisy.
Bardzo fajna książka, nie tylko kucharska. Ciekawe i warte wypróbowania przepisy.
Pokaż mimo toPrzyjemnie czytało się wywiady.
Przyjemnie czytało się wywiady.
Pokaż mimo toRewelacja. Wiele przepisów gospodyń rządzących w plebannych kuchniach. Ba, czasami nawet i w kuchni bazyliki.
Dużo znanych przepisów, wiele nieznanych. Bardzo dużo do przetestowania w zaciszu domowym.
Ale nie o przepisy chodzi... O klimat, o zjawiska odchodzące już w niebyt. Gospodyń coraz mniej a i księża już jakby inni. Na szczęście nie wszyscy. Choć znam takich i takich.
Rewelacja. Wiele przepisów gospodyń rządzących w plebannych kuchniach. Ba, czasami nawet i w kuchni bazyliki.
więcej Pokaż mimo toDużo znanych przepisów, wiele nieznanych. Bardzo dużo do przetestowania w zaciszu domowym.
Ale nie o przepisy chodzi... O klimat, o zjawiska odchodzące już w niebyt. Gospodyń coraz mniej a i księża już jakby inni. Na szczęście nie wszyscy. Choć znam takich i takich.
Kupiłam dziś książkę "Kuchnia na plebanii" Łukasza Modelskiego. I jestem nią zauroczona! Nawet ja, wegetarianka, z ciekawością przerzucam kartki książki, w której królują tradycyjne polskie schabowe, tatar i karkówka.
Lubię czytać gawędy o jedzeniu, a ta książka ma właśnie taki charakter. Autor dotarł do prawdziwie utalentowanych kucharek, gospodyń, które prowadzą plebanię i gotują dla duchowieństwa (a jak się okazuje, księża lubią sobie dobrze zjeść! ;) ) Zebrano tu receptury (przeplatane opowieściami o tym, jak jadano dawniej i dzisiaj, o tradycjach wyniesionych z rodzinnego domu, i różnych sprytnych sztuczkach kuchennych) ośmiu księżowskich gospodyń - od Pomorza aż do Tatr. Wszystkie panie gotują tak, jak gotowało się w ich rodzinnych domach, hołdują tradycji. Nie znajdziemy tu kuchni fusion, nietypowych połączeń smaków. Jest jak u mamy- domowo, ciepło, smacznie. W książce znajdziemy 200 receptur na (w większości) tradycyjne polskie dania. Nie zabrakło jednak przepisu na łososia czy de volaille'a, które nasze gospodynie podają na księżowski stół na specjalne okazje. Książeczka ma czytelny spis potraw, według kategorii i alfabetyczny. Mój ulubiony to "Dania mączne i jarskie". Na pewno kiedyś wypróbuję kaszę ze śliwkami, paluchy z makiem, kaszę jaglaną z suszem, a z ciast- ja nie mogę...chyba wszystkie...
ps. czy wiecie co to za potrawa "sójki mazowieckie"? :)
Kupiłam dziś książkę "Kuchnia na plebanii" Łukasza Modelskiego. I jestem nią zauroczona! Nawet ja, wegetarianka, z ciekawością przerzucam kartki książki, w której królują tradycyjne polskie schabowe, tatar i karkówka.
więcej Pokaż mimo toLubię czytać gawędy o jedzeniu, a ta książka ma właśnie taki charakter. Autor dotarł do prawdziwie utalentowanych kucharek, gospodyń, które prowadzą plebanię...
''Kuchnia na Plebanii'' to zbiór 200 tradycyjnych przepisów księżowskich gospodyń.
Przepisy na podane dania pochodzą z terenów: Małopolski, Śląska, Kaszub, Podlasia, Pomorza, Mazowsza.
Książka ta zawiera alfabetyczny spis przepisów oraz spis przepisów według kategorii.
Kuchnia na plebanii wzbudza zainteresowanie, gdyż my jako czytelnicy nie wiemy, co księża jadają, ale dzięki rozmowom autora przeprowadzonym z gospodyniami plebani nasza ciekawość w tym zakresie zostaje zaspokojona.
Przepisy, na które zwróciłam, szczególną uwagę, zapoznając się z tą książką, są następujące: babka gotowana, biszkopt, borowiki marynowane, buchty z kruszonką, chałka, chleb domowy, ciasto makaronowe na łazanki, domowy ocet jabłkowy z obierek, gołąbki, gulasz, sernik wiedeński, murzynek, nalewka kawowo- pomarańczowa, pasztet lekki, pasztet klasyczny, ogórki kiszone, pączki, piernik, pierogi, sernik wiedeński.
Każdy podany przez gospodynie przepis został bardzo dokładnie wyjaśniony, podane czynności, co po kolei się wykonuje.
Wywiad autora książki Łukasza Modelskiego z gospodyniami stanowi uzupełnienie dotyczące powrotu do tradycji kuchni polskiej, która cały czas jest wzbogacana i unowocześniana.
Sam mistrz kulinarnych smaków Pan Wojciech Modest Amaro poleca, abyśmy zaglądnęli, w zakamarki bożej spiżarni wraz z jej autorem.
Książka zawiera 238 stron, ma twardą oprawę, wydana została przez Wydawnictwo Literackie.
Zapraszam do zapoznania się z tą książką.
''Kuchnia na Plebanii'' to zbiór 200 tradycyjnych przepisów księżowskich gospodyń.
więcej Pokaż mimo toPrzepisy na podane dania pochodzą z terenów: Małopolski, Śląska, Kaszub, Podlasia, Pomorza, Mazowsza.
Książka ta zawiera alfabetyczny spis przepisów oraz spis przepisów według kategorii.
Kuchnia na plebanii wzbudza zainteresowanie, gdyż my jako czytelnicy nie wiemy, co księża jadają, ale...
Utarło się powiedzenie, że na plebaniach jada się obficie i tłusto.
Jak zajrzałam do tej książki i zaczęłam wnikliwie czytać, okazało się, że na plebaniach z reguły panowały czterodaniowe obiady: treściwe zupy, ciężkawe mięsa, domowy drób, masło i śmietana oraz kompot.
Autorowi tej książki udało się znaleźć takie gospodynie, które uczyły się tej sztuki gotowania z czwartego czy piątego pokolenia.
Kiedyś wystawne przyjęcia, imieniny proboszcza czy wizytacje biskupie są dzisiaj rzadkością.
Gotowanie dla 40- stu czy więcej osób to było wyzwanie, ale dziś już się nie zdarza.
Nawet gdy na plebanie trafiły przeróżne diety, to księżowskie kucharki podchodziły z rezerwą.
Autor zebrał przepisy i wypowiedzi kucharek z plebanii niemal z całej Polski.
Są tu: kucharka z Kujaw, która proponuje np. zupę z węgorza, pieczony zając, czy pieczone prosię.
Pani Maria z Nowego Sącza znana jest z idealnego rosołu, domowego chleba, czy kołacza z serem.
Pani Ela zaś z Dąbrowy Górniczej proponuje zupę nic, parzybrodę i wiele, wiele innych i ciekawych przepisów.
Wśród tych wszystkich przepisów uderzyła mnie prostota. Nie są to przepisy wymyślane lecz proste, łatwe, a co najważniejsze przygotowywane z łatwo dostępnych produktów.
Do tego każda z kucharek opowiada o zwyczajach i potrawach wigilijnych i święconkach wielkanocnych.
Mięso kucharki z reguły kupują u sprawdzonych rolników, którzy wyrabiają te wyroby z własnego chowu, uprawiają swoje pole.
Na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia może warto zajrzeć do tej książki, poczytać przepisy, a może jakiś przepis stanie się inspiracją dla Was, jak stał się dla mnie: zakwas na barszcz czerwony, który właśnie przygotowałam.
Książka została przepięknie wydana, w twardej oprawie, w czerwonym kolorze, ze złotymi literami i czerwoną wstążeczką zaznaczającą przepisy.
Zawiera 219 stron, i ponad 200 przepisów, porad i propozycji, z których warto skorzystać.
Bardzo zachęcam, a na koniec dodam, że na pierwszej stronie książki swoje recenzje umieścili: Agnieszka Kręglicka i Wojciech Modest Amaro.
Książka ta to także świetny prezent na święta.
Życzę miłej lektury.
Polecamy, zespół dobrerecenzje.pl
Utarło się powiedzenie, że na plebaniach jada się obficie i tłusto.
więcej Pokaż mimo toJak zajrzałam do tej książki i zaczęłam wnikliwie czytać, okazało się, że na plebaniach z reguły panowały czterodaniowe obiady: treściwe zupy, ciężkawe mięsa, domowy drób, masło i śmietana oraz kompot.
Autorowi tej książki udało się znaleźć takie gospodynie, które uczyły się tej sztuki gotowania z...
Na plebanii, jak powszechnie wiadomo, każdy - ksiądz, ministrant czy księżowska gospodyni - pełnił jakąś rolę. I to nie zmieniło się do dziś.
Czym się zajmują księża i co robią ministranci, wszyscy wiemy. Niewiele jednak osób docenia pracę księżowskich gospodyń. A obowiązków taka gospodyni miała i nadal ma co nie miara. Pranie, prasowanie, sprzątanie i oczywiście gotowanie. Bo przecież, ksiądz też człowiek i zjeść musi. A że często się zdarza, że księża lubią dobrze zjeść, to przepisy takich gospodyń są na wagę złota.
Wiele z receptur, które udało się zebrać Łukaszowi Modelskiemu ma ponad 150 lat, inne pochodzą od profesjonalistek tej klasy jak Stefania Hoffman i Irena Sieradzka, które księżowską kuchnią zajmowały się ponad pół wieku. Wszystkie opierają się na rodzimych produktach. Nie znajdziemy tu też udziwnień rodem z kuchni fusion.
Kuchnia na plebanii - czy to codzienna, czy ta uroczysta, odświętna pełna jest naturalnych smaków. Trudno bowiem było kilkadziesiąt lat temu zrobić rosół z "kostki" czy sos albo barszcz "z torebki".
Znajdziecie więc w książce Łukasza Modelskiego prawdziwe perełki kulinarne - 200 przepisów zebranych z różnych zakątków kraju od Pomorza po Małopolskę.
Jednak nie tylko przepisy nadają "smaczku" tej niezwykłej książce. Nie mniej ciekawe są tajemnice codziennego życia na plebanii. Co jadają biskupi, kiedy wizytują parafie ? Czy w czasie Wielkiego Postu księża rzeczywiście poszczą ? Jak wyposażone są plebanijne kuchnie ?
Przydadzą się Wam pewnie.sekrety księżowskich gospodyń, którym nie raz i nie dwa zdarzało się udoskonalać jakąś recepturę, w taki sposób, aby potrawa przypadła wszystkim do gustu.
Czy wiedzieliście, że przed wrzuceniem do zupy ziemniaków, dobrze jest je najpierw zalać przegotowaną wodą i pozostawić na 10 minut, aby pozbyć się goryczki ? Czym doprawić baraninę, aby smakowała jak sarnina ? Po co dodaje się do rosołu kawałek czerwonego buraka ? Jak ugotować święconkę i przygotować popierduchy ?
"Kuchnia na plebanii" to nie tylko doskonałe przepisy na tradycyjne polskie potrawy, to także wspaniała opowieść o życiu w kuchni i od kuchni i skarbnica kulinarnych sztuczek.
Warto skorzystać z doświadczenia i wiedzy bohaterek tej niezwykłej książki, wczytać się nie tylko w prezentowane tutaj receptury, ale też z uwagą prześledzić ich wypowiedzi, w których znajdziecie mnóstwo bardzo przydatnych informacji.
Karkówka na zimno przygotowana wg zawartego w książce przepisu Ilony Kilian z plebanii w Kołczygłowach (Kaszuby) była rewelacyjna. Szkoda, że możecie na nią jedynie popatrzeć na zdjęciu na naszym blogu :)
Chociaż, może zdecydujecie się przygotować ją sami.... ?
Przepis znajdziecie jutro na naszym blogu kulinarnym "To gotują Saudyjskie Wielbłądy" 😋
Smacznego :)
Na plebanii, jak powszechnie wiadomo, każdy - ksiądz, ministrant czy księżowska gospodyni - pełnił jakąś rolę. I to nie zmieniło się do dziś.
więcej Pokaż mimo toCzym się zajmują księża i co robią ministranci, wszyscy wiemy. Niewiele jednak osób docenia pracę księżowskich gospodyń. A obowiązków taka gospodyni miała i nadal ma co nie miara. Pranie, prasowanie, sprzątanie i oczywiście gotowanie....