Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Otwarte
- Data wydania:
- 2017-09-27
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-09-27
- Liczba stron:
- 296
- Czas czytania
- 4 godz. 56 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788375154290
- Tagi:
- kawa barista baristyka
Podobno w żyłach lekarzy płynie kawa, programiści zamieniają kofeinę w kod, a technicy laboratoryjni rodzą się z kubkiem kawy w dłoni. Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Wielu z nas nie może bez niej żyć: niektórzy zadowalają się rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem, inni nie mogą się obyć bez ekspresu do kawy, są też i tacy, którzy weszli na wyższy poziom wtajemniczenia i przepadają za arabicą z chemexa.
Z tej książki dowiesz się, co naprawdę przyciąga nas do kawy, co wpływa na jej smak, czym jest sensoryka i cupping. Podpowiemy, jak znaleźć tę odpowiednią, ulubioną, jedyną oraz wyjaśnimy, na czym polegają alternatywne sposoby parzenia i jakie są ich supermoce. Jeśli nudzi cię już twoja mała czarna lub chcesz poznać lepiej swój obiekt pożądania, zapraszamy w podróż do świata specialty coffee, papierowych filtrów i Trzeciej Fali Kawy. Oto obowiązkowa pozycja na półce każdego kawosza.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 611
- 532
- 204
- 56
- 29
- 19
- 16
- 10
- 7
- 6
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Dla mnie jako osoby dość niedawno wkręconej w tematykę kaw alternatywnych to książka była rewelacyjna i prawdziwa skarbnica wiedzy.
Dla mnie jako osoby dość niedawno wkręconej w tematykę kaw alternatywnych to książka była rewelacyjna i prawdziwa skarbnica wiedzy.
Pokaż mimo toKawa , czarna , aromatyczna, to napój bez którego nie wyobrażam sobie dnia. ☕☕☕ Miałam trochę większe oczekiwania wobec tej książki. Autorka jest baristką, więc opisała profesjonalne sposoby parzenia kawy i swoje doświadczenia w tej profesji. Znacznie bardziej zainteresowały mnie metody uprawy ziaren kawowca i proces uzyskiwania kawy , jej gatunki i różnice pomiędzy nimi.
Moim zdaniem książka jest raczej przeciętna.
Kawa , czarna , aromatyczna, to napój bez którego nie wyobrażam sobie dnia. ☕☕☕ Miałam trochę większe oczekiwania wobec tej książki. Autorka jest baristką, więc opisała profesjonalne sposoby parzenia kawy i swoje doświadczenia w tej profesji. Znacznie bardziej zainteresowały mnie metody uprawy ziaren kawowca i proces uzyskiwania kawy , jej gatunki i różnice pomiędzy nimi....
więcej Pokaż mimo toZarówno dla konesera jak i laika. Warto przeczytać, żeby mieć jakiekolwiek pojęcie :) Trochę za dużo o autorce, ale zawsze można pominąć ;)
Zarówno dla konesera jak i laika. Warto przeczytać, żeby mieć jakiekolwiek pojęcie :) Trochę za dużo o autorce, ale zawsze można pominąć ;)
Pokaż mimo toWedług mnie trochę za dużo o autorce, ale treści kawowe fajnie się czytało. Dodatkowo ładnie wydana :)
Według mnie trochę za dużo o autorce, ale treści kawowe fajnie się czytało. Dodatkowo ładnie wydana :)
Pokaż mimo toKsiążka jeżeli chodzi o temat kawy bardzo dobra, ale jak dla mnie za dużo niepotrzebnych odniesień do życia prywatnego.
Książka jeżeli chodzi o temat kawy bardzo dobra, ale jak dla mnie za dużo niepotrzebnych odniesień do życia prywatnego.
Pokaż mimo toKolejna książka w mojej kawowej biblioteczce. Ciekawie wydana i przyjemna w czytaniu. Taka inna od czysto podręcznikowych, bardzo osobista, chociaż najróżniejszych informacji i instrukcji praktycznych też nie brakuje. Niektóre mają postać ikonograficzną, to pomaga lepiej zrozumieć wiele zagadnień. Widać pasję Autorki poprzez jej historię i oddanie swojej profesji. Jest nie tylko baristką, ale nauczycielem tej sztuki, sędzią konkursów. Uczy nas jak traktować kawę, jak ją przyrządzać. A jeśli mowa o sztuce, to jest w tej książce nuta poezji. Tak jak w samej kawie, w magii jej palenia i serwowania.
Dziękuję za zaakcentowanie trzeciej fali i wzmiankę o czwartej – ważnej.
Niektórzy ganią element autopromocji (?),ale przecież są i ciekawe wywiady, a kawa ... ma też zbliżać ludzi.
Co do spraw praktycznych, podzielę swoją opinię na dwie części.
Technicznie:
- brakuje mi dokładniejszego indeksu, ew. takiego dokładniejszego spisu treści, żeby móc szybko trafić do jasno określonej informacji
- przydałoby się więcej polecanej literatury, takiej dostępnej w Polsce - dla adeptów sztuki.
Merytorycznie:
- spodziewałem się więcej informacji o wykorzystaniu ekspresów, zwłaszcza takich bez wyszukanej automatyki - jak je opanować dla robienia dobrej kawy (bariści przecież mają z nimi codziennie do czynienia, a chyba nie było o tym jednego zdania). Na paru zdjęciach pokazano maszynę moccamaster, czytelnik może zapytać co to jest i jak to obsługiwać
- za mało o prozdrowotnych własnościach kawy (a jest o tym spora wiedza),sama wzmianka o akrylamidzie, ochratoksynie i złej wodzie jako czynnikach negatywnych to chyba za mało...
- za mało także o kawach eko
- a kawa po grecku/turecku, kowbojsku ... ? Jest jeszcze wiele innych sposobów na kawę. Każdy ma swój ulubiony - jaki pochwalić a jaki skrytykować?
Jednak polecam książkę amatorom kawy. A to, że kawa staje się coraz popularniejsza stwarza też ścieżkę zawodową dla nowych baristów.
Kolejna książka w mojej kawowej biblioteczce. Ciekawie wydana i przyjemna w czytaniu. Taka inna od czysto podręcznikowych, bardzo osobista, chociaż najróżniejszych informacji i instrukcji praktycznych też nie brakuje. Niektóre mają postać ikonograficzną, to pomaga lepiej zrozumieć wiele zagadnień. Widać pasję Autorki poprzez jej historię i oddanie swojej profesji. Jest nie...
więcej Pokaż mimo toDużo fachowej wiedzy nt. kawy. Kompleksowa opowieść o kawie speciality. Książka zarówno dla osób, które o kawie nic nie wiedzą (albo myślą, że wiedzą),jak i dla tych, dla których kawa speciality zdaje się nie mieć tajemnic - porządkuje pewne rzeczy w głowie. Momentami miałem wrażenie, że autorka na niektóre tematy się powtarza po parę razy, ale z drugiej strony takie utrwalenie wiedzy jest przydatne. Opis z tyłu książki nie kłamie: to pozycja obowiązkowa na półce każdego kawosza.
Dużo fachowej wiedzy nt. kawy. Kompleksowa opowieść o kawie speciality. Książka zarówno dla osób, które o kawie nic nie wiedzą (albo myślą, że wiedzą),jak i dla tych, dla których kawa speciality zdaje się nie mieć tajemnic - porządkuje pewne rzeczy w głowie. Momentami miałem wrażenie, że autorka na niektóre tematy się powtarza po parę razy, ale z drugiej strony takie...
więcej Pokaż mimo toCóż, chyba nie jestem odosobniona w zamiłowaniu do kawy. Odkąd pamiętam, ukradkiem podpijałam kawę z kubków rodziców i tak mi zostało :)
Ciekawa pozycja, nie tylko dla miłośników kofeiny.
Cóż, chyba nie jestem odosobniona w zamiłowaniu do kawy. Odkąd pamiętam, ukradkiem podpijałam kawę z kubków rodziców i tak mi zostało :)
Pokaż mimo toCiekawa pozycja, nie tylko dla miłośników kofeiny.
Gdyby wziąć z książki elementy które są o kawę to z 300 zostało by może 50 stron. Reszta to biografia i prywatne przemyślenia autorki, które dla osób nieznających jej są raczej niezbyt ciekawe. Treść o samej kawie są ciekawe, ale opisane bardzo krótko i pobieżnie. Rozdziały o odmianach kawy i sposobach jej obróbki pozostawiły u mnie spory niedosyt. Chętnie się też dowiem gdzie można kupić młynek Commandante w cenie dwóch Porlexów.
Gdyby wziąć z książki elementy które są o kawę to z 300 zostało by może 50 stron. Reszta to biografia i prywatne przemyślenia autorki, które dla osób nieznających jej są raczej niezbyt ciekawe. Treść o samej kawie są ciekawe, ale opisane bardzo krótko i pobieżnie. Rozdziały o odmianach kawy i sposobach jej obróbki pozostawiły u mnie spory niedosyt. Chętnie się też dowiem...
więcej Pokaż mimo toNigdy nie byłem kawoszem, znacznie preferowałem herbatę. Nie wiedziałem, że świat kawy może tak zaskoczyć swoim uwodzącym aromatem, dopóki nie zetknąłem się z wyjątkowo aromatyczną kawą z lokalnej kawiarni speciality. Buchały z niej zapachy winogron i to na pierwszym planie, a nie gdzieś majaczące w tle. To wtedy poczułem potrzebę zgłębienia wiedzy podstawowej o kawie żeby w bardziej świadomy sposób ją zrozumieć, docenić, a przede wszystkim umieć wyselekcjonować i przygotować w sposób zadowalający w domu. Wzbudziłem też potrzebę testowania, zakupiłem więc ekspres przelewowy, areopress, młynek i dobrej jakości ziarna. Chciałem wiedzieć co oznaczają i czym charakteryzują się kawy w kawiarniach oraz jakich smaków mogę się spodziewać zamawiając kawę z Brazylii, Kenii czy Etiopii. Zacząłem eksperymenty i szukać dobrze uporządkowanej wiedzy o kawy, napisanej w przystępny sposób, wybór padł na książkę Iki. Pierwsza połową książki nieszczególnie zachęciła mnie do dalszej lektury. Dopiero w drugiej odnalazłem odpowiedzi na znaczną część moich pytań. Miałem odczucie zaburzonej kolejności przekazywanych informacji. W książce, jak zauważyli pozostali czytelnicy, jest sporo odniesień do życia prywatnego autorki. Nie jest to nachalne, przybliża nam postać Iki i jej stosunku do kawy i wiążących się z nią emocji. Niemniej jednak, wolałbym na miejsce części historii wstawić kilka ciekawostek na temat kawy. Znajdziemy tu krótkie rozmowy z roasterami, baristami i innymi osobami związanymi zawodowo ze światem kawy. Opisane są rodzaje kawy, proces który przebywa przed zajęciem miejsca na półkach kawiarni, sposoby i sprzęty służące do parzenia kawy i wiele innych informacji dających dobrą podstawę do głębszego zrozumienia tego wyjątkowego wywaru. Nie mam żadnego odniesienia do innych pozycji na temat kawy, aczkolwiek książka ta jest odpowiedzią na moją potrzebę zgłębienia elementarnej wiedzy do rozpoczęcia świadomej przygody z kawą. Teraz należy próbować i uczyć się w praktyce. Pysznej kawusi.
Nigdy nie byłem kawoszem, znacznie preferowałem herbatę. Nie wiedziałem, że świat kawy może tak zaskoczyć swoim uwodzącym aromatem, dopóki nie zetknąłem się z wyjątkowo aromatyczną kawą z lokalnej kawiarni speciality. Buchały z niej zapachy winogron i to na pierwszym planie, a nie gdzieś majaczące w tle. To wtedy poczułem potrzebę zgłębienia wiedzy podstawowej o kawie żeby...
więcej Pokaż mimo to