Tradycje kulinarne Japonii

Okładka książki Tradycje kulinarne Japonii Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Okładka książki Tradycje kulinarne Japonii
Magdalena Tomaszewska-Bolałek Wydawnictwo: Hanami kulinaria, przepisy kulinarne
176 str. 2 godz. 56 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Hanami
Data wydania:
2006-11-30
Data 1. wyd. pol.:
2006-11-30
Liczba stron:
176
Czas czytania
2 godz. 56 min.
Język:
polski
ISBN:
8360740003
Tagi:
Japonia kultura Japonii kuchnia japońska przepisy kulinarne kulinaria
Średnia ocen

6,3 6,3 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,3 / 10
49 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
239
228

Na półkach:

Kultury poszczególnych krajów możemy poznawać na różne sposoby. Niektórzy rozpoczynają od zgłębienia ich historii, a inni tradycji. Jednym z ciekawych i nietypowych sposobów na bliższe zaznajomienie się z danym państwem jest wniknięcie w świat kuchni. Jeśli jesteście miłośnikami Japonii, to idealnym tytułem na takie rozpoczęcie swojej przygody z tym krajem są Tradycje kulinarne Japonii wydawnictwa Hanami.

Pozycja autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek stanowi idealny wstęp do poznania kuchni japońskiej. Nie jest to wyczerpująca lektura, lecz opracowanie, wskazujące najważniejsze elementy kulinarnych tradycji Japonii. To dobry punkt wyjścia do rozpoczęcia swojej przygody z daniami charakterystycznymi dla tego kraju.

Z kart książki dowiadujemy się o tym jaka jest różnica między sushi, a sashimi; jak rozwój kraju na przestrzeni setek lat wpłynął na kształtowanie się kulinarnych tradycji, a także upodobań Japończyków; dowiadujemy się również jakie znaczenie ma w Japonii jedzenie, które służy nie tylko zaspokojeniu głodu, ale także jest istotną częścią różnych ceremonii i obyczajów.

Książka napisana została w bardzo przejrzysty i czytelny sposób. Opiera się na prześledzeniu kolejnych okresów w historii Japonii i przybliżeniu nam jak wówczas kształtowały się tradycje kulinarne kraju. Autorka na wstępie wyjaśnia najważniejsze pojęcia i zagadnienia, jeśli lektura trafiła w ręce osoby, która do tej pory nie miała w ogóle do czynienia z Japonią, jej kulturą i historią. To sprawia, że dla każdego czytelnika tytuł staje się łatwiejszy w odbiorze.

Warto jeszcze podkreślić, że nie jest to książka kulinarna. Nie znajdziecie tutaj konkretnych przepisów oraz metod przygotowania dań. Po przeczytaniu tej pozycji wiele osób będzie jednak skłonnych do sięgnięcia po takie przepisy i dania, i taki właśnie jest cel tego opracowania. Jeśli zatem do tej pory znalazło się coś, co interesowało was w kuchni japońskiej lub właśnie rozpaliła się w was iskra fascynacji Japonią, to jest to Tradycje kulinarne Japonii są jak najbardziej godną przeczytania lekturą.

Kultury poszczególnych krajów możemy poznawać na różne sposoby. Niektórzy rozpoczynają od zgłębienia ich historii, a inni tradycji. Jednym z ciekawych i nietypowych sposobów na bliższe zaznajomienie się z danym państwem jest wniknięcie w świat kuchni. Jeśli jesteście miłośnikami Japonii, to idealnym tytułem na takie rozpoczęcie swojej przygody z tym krajem są Tradycje...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
87
45

Na półkach:

Niestety bardzo słaba książka. Pobieżna i zwyczajnie nudna. Już nie wspominając o kolosalnej ilości błędów. Niestety najwyraźniej autorka pisząc tą książkę oraz "Zwierzęta zodiaku" miała szczątkową wiedzę na temat Japonii. Szkoda czasu,

Niestety bardzo słaba książka. Pobieżna i zwyczajnie nudna. Już nie wspominając o kolosalnej ilości błędów. Niestety najwyraźniej autorka pisząc tą książkę oraz "Zwierzęta zodiaku" miała szczątkową wiedzę na temat Japonii. Szkoda czasu,

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
39
28

Na półkach:

Dobre wprowadzenie w kuchnię Japonii, ale po przeczytaniu czuję niedosyt. Szczególnie brakowało mi informacji o tradycji parzenia herbaty.

Dobre wprowadzenie w kuchnię Japonii, ale po przeczytaniu czuję niedosyt. Szczególnie brakowało mi informacji o tradycji parzenia herbaty.

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
379
118

Na półkach:

Bardzo słaba książka. Widać, ze nie przeszła redakcji - pełno błędów interpunkcyjnych i stylistycznych. Bardzo pobieżna, wygląda raczej jak praca studenta na zaliczenie, niż książka popularnonaukowa. Nie należy również zapominać o kontrowersjach z nią związanych, bo po części jest to "zerżnięcie" prac wykładowczyni z UW.

Bardzo słaba książka. Widać, ze nie przeszła redakcji - pełno błędów interpunkcyjnych i stylistycznych. Bardzo pobieżna, wygląda raczej jak praca studenta na zaliczenie, niż książka popularnonaukowa. Nie należy również zapominać o kontrowersjach z nią związanych, bo po części jest to "zerżnięcie" prac wykładowczyni z UW.

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
138
132

Na półkach:

Jedno z pierwszych na polskim rynku opracowań dotyczących japońskiej kultury kulinarnej, stąd pierwotnie wystawione przeze mnie 6 gwiazdek zmieniłam na 7. Aktualnie raczej poleciłabym "Japońską kulturę kulinarną", ale dla osób, które chcą tylko "liznąć" tematu, zapoznać się z nim w 1 wieczór, ta będzie idealna. Jasno i przejrzyście wprowadza czytelnika w świat japońskich potraw i składników, każdorazowo przedstawiając ich historię. Troszkę doskwierają literówki i zdjęcia, choć barwne (duży plus!) często nie za bardzo odpowiadają treści, a że podpisane są dopiero na końcu książki, w czasie lektury nawet nie wiadomo, co przedstawiają.

Jedno z pierwszych na polskim rynku opracowań dotyczących japońskiej kultury kulinarnej, stąd pierwotnie wystawione przeze mnie 6 gwiazdek zmieniłam na 7. Aktualnie raczej poleciłabym "Japońską kulturę kulinarną", ale dla osób, które chcą tylko "liznąć" tematu, zapoznać się z nim w 1 wieczór, ta będzie idealna. Jasno i przejrzyście wprowadza czytelnika w świat japońskich...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
3999
2032

Na półkach: ,

Sushi, to tradycyjna potrawa, która kojarzy się niemal wszystkim z Krajem Kwitnącej Wiśni. Jednak zdziwiłby się ten, kto uznałby to za prawdę.

W swojej książce autorka stara się nam przedstawić-poprzez przekrój historii Japonii, zarys kulinarnej kultury, która jest niezwykle ważna w tym kraju. Od podstawowych dań, z których większość została przejęta od krajów sąsiedzkich, po ogólne informacje o najbardziej popularnych daniach. Swoją opowieść autorka snuje niezwykle zajmująco i trudno się oderwać od tej książki.

Mamy tu nie tylko kawał historii, ale i ciekawostki, porady, triki, a także przepisy na smaczne dania. Dodatkowo zawarto tutaj mnóstwo kolorowych zdjęć, ilustracji. Polecam.

Sushi, to tradycyjna potrawa, która kojarzy się niemal wszystkim z Krajem Kwitnącej Wiśni. Jednak zdziwiłby się ten, kto uznałby to za prawdę.

W swojej książce autorka stara się nam przedstawić-poprzez przekrój historii Japonii, zarys kulinarnej kultury, która jest niezwykle ważna w tym kraju. Od podstawowych dań, z których większość została przejęta od krajów sąsiedzkich,...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
7960
6818

Na półkach:

JAPONIA OD KUCHNI

Japońską kuchnię znamy wszyscy. Nawet jeśli nie próbowaliśmy konkretnych dań, chyba nie ma osoby w cywilizowanym świcie, która nie słyszałaby chociażby o sushi, prawda? Ale co tak naprawdę wiemy o kulinariach Kraju Kwitnącej Wiśni? Czas się o tym przekonać. I czas odkryć jak wygląda Japonia od kuchni.

Zacznijmy od tego, że to nie jest książka z przepisami. Wprawdzie dowiadujemy się tego, co składa się na poszczególne dania, jednakże to nie o prezentację ich przygotowywania chodziło znanej autorce orientalistce, której pasją jest właśnie Japońska kultura – szczególnie kulinarna – a o omówienie ogółu tematu. Cofając się wstecz do najdawniejszych czasów, Magdalena Tomaszewska-Bolałek snuje intrygującą opowieść o powstawaniu i kształtowaniu się kuchni. Jej korzeniach i wpływach. Oraz specyficznej kulturze, która zdołała sobą nasycić nawet jedzenie.

Jeśli Japonia to ryż, prawda? Jednoznaczne skojarzenie kulinarne, ale czy to on stanowi podstawę żywienia? A co z tak popularnym na całym świecie sushi – jak długo jest ono na japońskich stołach i skąd się wzięło? A zupa miso? Co wiemy na przykład o tamtejszych słodyczach? A o jakich kwestiach w ogóle nie mamy pojęcia? „Tradycje kulinarne Japonii” wydają się być pozycją dość niewielką, liczą sobie w końcu niespełna dwieście stron, ale trzeba jej oddać to, że jest przy tym książką bardzo wyczerpującą. I nie zanudzającą odbiorcę nadmiarem faktów. Treściwa w swej prostocie i ważna – to w końcu pierwsza taka publikacja na polskim rynku, znakomita zarówno dla miłośników Japonii, jak i ludzi fascynujących się kuchnią w ogóle.

Oczywiście obok opisów kulinarnej historii nie zabrakło także porcji zdjęć ją uzupełniających. Japońskie jedzenie charakteryzuje się bowiem niezwykłą ilością barw i można wręcz powiedzieć, że widowiskowością. Wprawdzie fotografii nie jest w „Tradycjach…” szczególnie wiele, ale dają nam pewien obraz tematu i szansę na zobaczenie rzeczy, których w naszym kraju nie spotyka się na co dzień.

A zatem jeśli fascynujecie się zarówno kulinariami, jak i Krajem Kwitnącej Wiśni, sięgnijcie koniecznie. Warto poznać ten świat i te samki. I aż nie chce się poprzestać tylko na czytaniu o nich – kuchnia jest przecież po to, by rozkoszować nią podniebienie, a odkrywanie nowych smaków to jeden z jej uroków. Czytanie o nich natomiast to całkiem dobry wstęp do przygody, nie sądzicie?

Recenzja opublikowana na moim blogu http://ksiazkarnia.blog.pl/2016/11/15/tradycje-kulinarne-japonii-magdalena-tomaszewska-bolalek/

JAPONIA OD KUCHNI

Japońską kuchnię znamy wszyscy. Nawet jeśli nie próbowaliśmy konkretnych dań, chyba nie ma osoby w cywilizowanym świcie, która nie słyszałaby chociażby o sushi, prawda? Ale co tak naprawdę wiemy o kulinariach Kraju Kwitnącej Wiśni? Czas się o tym przekonać. I czas odkryć jak wygląda Japonia od kuchni.

Zacznijmy od tego, że to nie jest książka z...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
563
534

Na półkach: ,

Dość ciekawie napisana, jednak trochę poskąpiono tu niektórych informacji. Pewne kwestie nie są dostatecznie rozwinięte, a w innych tematach tylko powtórzono to, co powtarza się wszędzie. Można przeczytać, trochę się ciekawostek zapamięta i... to tyle. Kwestia zup miso i sushi została niestety bardzo okrojona z tego, co można by tu napisać.
Tak czy inaczej, warta przeczytania, jeśli kogoś tematy żywienia i Japonii interesują (tak jak mnie).

Dość ciekawie napisana, jednak trochę poskąpiono tu niektórych informacji. Pewne kwestie nie są dostatecznie rozwinięte, a w innych tematach tylko powtórzono to, co powtarza się wszędzie. Można przeczytać, trochę się ciekawostek zapamięta i... to tyle. Kwestia zup miso i sushi została niestety bardzo okrojona z tego, co można by tu napisać.
Tak czy inaczej, warta...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
206
45

Na półkach: , , ,

Najlepsza książka na temat kultury Kraju Kwitnącej Wiśni, jaką kiedykolwiek czytałam. Dzięki Magdalenie Tomaszewskiej - Bolałek poznałam historię japońskiej kuchni, dowiedziałam się, nauczyłam się podstawowych zasad etykiety przy stole, oczarowałam niezwykłością dań. Kuchnia japońska to nie tylko ryż i sushi! To również mochi (ciastka ze słodką pastą azuki w środku),yakitori (szaszłyki z mięsa i pora),to kotlety, soja, kluski!
Bogata w informacje publikacja, zawiera kolorowe zdjęcia opisywanych potraw. Szkoda tylko, że nie zamieszczono w niej przepisów, bo bardzo chciałabym nauczyć się przyrządzać makarony soba i udon. Tak naprawdę jednak to jedyny minus tej książki.

Najlepsza książka na temat kultury Kraju Kwitnącej Wiśni, jaką kiedykolwiek czytałam. Dzięki Magdalenie Tomaszewskiej - Bolałek poznałam historię japońskiej kuchni, dowiedziałam się, nauczyłam się podstawowych zasad etykiety przy stole, oczarowałam niezwykłością dań. Kuchnia japońska to nie tylko ryż i sushi! To również mochi (ciastka ze słodką pastą azuki w środku),...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
1601
1595

Na półkach: ,

Lepiej niż ze "Zwierzętami zodiaku", bo przynajmniej wszystkie używane w tradycyjnej kuchni składniki, ich sposób przygotowania, obróbki, użycia są wyjaśnione, opisane i wzbogacone rysem historycznym. Ciekawostka.

Lepiej niż ze "Zwierzętami zodiaku", bo przynajmniej wszystkie używane w tradycyjnej kuchni składniki, ich sposób przygotowania, obróbki, użycia są wyjaśnione, opisane i wzbogacone rysem historycznym. Ciekawostka.

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    117
  • Przeczytane
    60
  • Posiadam
    35
  • Japonia
    12
  • Teraz czytam
    5
  • Kulinaria
    3
  • Chcę w prezencie
    3
  • Japonia
    3
  • Azja
    2
  • Poczekalnia - książki
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Tradycje kulinarne Japonii


Podobne książki

Przeczytaj także